Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Инсталация от архивни кукли и фотографии в Куклен театър Сливен

19 април 2021 13:52, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 2 седмици, брой четения: 101
Кралят елен - плакат

На 30 април в онлайн каналите на Куклен театър Сливен ще бъдат представени резултатите от проект „Портманто“, който Борис Далчев /сценограф и визуален артист/ и Теодора Тодорова /фотограф/, реализират в партньорство с театъра. Той ще има и своето публично представяне на живо на 23 април /петък/ от 17:30 часа при спазване на всички противоепидемични мерки. Проектът е част от целогодишната инициатива за честване на 60-годишния юбилей на театъра.

„Портманто“ е проект за реформиране и трансформиране на пространството във фоайето на Държавен куклен театър – Сливен. Името на проекта „Портманто“ първоначално е означавало „куфар“ (нещо, с което си пренасяш палтото, външната дреха). Първото място, през което минаваме, когато влезем в едно обитаемо пространство, е т.нар. преддверие, където срещаме обекта „портманто“. Там се „откъсваме“ от външния свят, оставяйки дрехите и багажа си. Преддверието може да се оприличи на „преходна зона“, в която освен физическото разделяне със света на „улицата” като затворим входната врата, преносно се намираме в нашия личен свят. За да се обособи по-ясно тази преходна зона, тя има отличителни знаци – например, портмантото, което служи освен функционално, но и като обект, овеществяващ със своя образ и смисъл. Тази „преходна зона“, която по своята същност представлява фоайето, е много важна, особено в театъра, като място с културна и социална принадлежност.

 

Една от основните цели на проекта е зрителят да може да се разграничи от ежедневието още от момента, в който стъпи в сградата на театъра. Комуникативността на фоайето в Куклен театър Сливен е развита чрез интерактивно пространство, даващо възможност на всеки гост на театъра да се запознае с актуалния репертоар, а също така и с неговата история чрез архивни материали – кукли, декори и фотографии.

Снимки

Портманто-плакат