Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Разбиха схема за "пране на пари", свързани с компютърни измами

19 април 2021 17:02, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 2 седмици, брой четения: 115
Снимката е илюстративна

Пловдивската окръжна прокуратура разби схема за "пране на пари", свързани с компютърни измами /или т. нар. фишинг измами/ извън страната.

За две години група от лица са успели да изтеглят или пренасочат чрез компютърни измами общо 1,2 млн. щатски долара и 200 000 евро от пострадали дружества в различни страни, като едно е в Хонконг. Задържани са две лица, които са били информирани незабавно да напуснат страната преди да продължат с "прането на пари".

В резултат на бързите действия на антикриминалистите в банкови сметки на поставени лица са блокирани 1,750 млн. щатски долара и 1,400 млн. евро преди да бъдат изтеглени или пренасочени.

Според постъпилата информация по досъдебното производство в рамките на три седмици е трябвало да постъпят около 40 млн. евро, които чрез дружества на поставени лица да бъдат изтеглени или пренасочени към други държави.

Групата е действала, като са набирани поставени лица с нисък социален статус /10-15/, на които са регистрирани 15 търговски дружества, откривани са им банкови сметки в две различни банки, и чрез електронен подпис постъпващите там финансови средства са били пренасочвани в чужбина. Групата е действала, като са хаквани банковите сметки на различни дружества по света, от там финансовите средства са пренасочвани към сметки на поставени лица в чужбина, като е възможно финансовия поток да премине през територията на няколко страни, а крайната цел е била Китай.

При реализирането на акцията са претърсени седем обекта откъдето са намерени множество флашки, ел. подписи, банкови карти, документи за всяко едно от поставените лица. Подготвяни са и разкриването на още 10 дружества на поставени лица.

За 72 часа са задържани 42-годишен мъж и жена на 62 година, осъждани, които набирали поставените лица. За издирване са обявени други двама: ливанец, обявен за издирване за фишинг измами и пране на при от Великобритания с червена бюлетина и датски гражданин от арабски произход. На задържаните са повдигнати обвинения пране на пари чрез комютърни измами.

За повдигнатите обвинения законът у нас предвижда наказание от 3 до 12 години затвор и глоба от 20 000 до 200 000 лева.

Източник: БТА
Снимка: Станимир Петков