Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Ангелов обяви решението за ваксинираните с AstraZeneca

19 април 2021 17:24, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 2 седмици, брой четения: 130
Ваксина

Ваксината на AstraZeneca вече няма да се прилага при жени под 60 г., които са с повишен риск от тромбози или анамнеза за тромбозитопения. Всички лица, получили първа доза от тази ваксина, които не са проявили сериозни нежелани лекарствени реакции, могат да се имунизират с втора доза от същата ваксина, включително жени под 60 г. Това заяви министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов по време на брифинг след заседание на Националния ваксинационен щаб.

Ако хората не попадат в рискови групи - нямат тромбози и/или данни за тромбоцитопения, ваксинирани са с първа доза от AstraZeneca и не са проявили странични реакции, съветваме да си сложат и втора доза от същия производител, добави още Ангелов. По думите му така може да има сигурност, имунизационният им цикъл е завършен.

Ваксинираните с първа доза с ваксината на AstraZeneca, които не желаят да получат втора доза от същата ваксина, могат да получат втора доза от ваксината на Pfizer, но не по-рано от 84 дни след първата доза на AstraZeneca. Тогава имунизацията се счита за завършена.

Хора, заболели от COVID-19 след прилагане на първа доза от ваксината с двудозов режим на имунизация, при тях втората доза се поставя не по-рано от 6 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата.

Преболедували от COVID-19 могат да се имунизират с пълна ваксинационна схема не по-рано от 3 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата.

На въпрос има ли яснота какъв би бил резултатът от комбиниране на две различни ваксини, Ангелов заяви следното: „Няма такива клинични проучвания до момента. Трябва да завършим процеса на имунизацията по някакъв начин. Това е вариантът, който сме възприели. Текат клинични проучвания, когато завършат, може да променим решението, което сме взели сега, но то е в унисон с решенията на няколко държави в ЕС”.

"Ще направим такава организация, че да се получат вторите дози там, където са били доставени първите", отбеляза проф. Ангелов. Тези, които са си поставили първата доза от AstraZeneca и нямат никакви нежелани реакции, могат да си поставят втора доза от същата ваксина.

На хората, които са останали само с една доза, няма да им бъде издаден сертификат, че са ваксинирани, уточниха на пресконференцията.

Имунизирането с две различни ваксини цели получаване на имунен отговор, обясни проф. Мариана Мурджева от Медицински унивеситет - Пловдив, и посочи, че смесването на ваксини ще бъде безпрецедентен избор за Европа. Единственият начин обаче при такива лица за завършване на имунизацията е да се приложи втора ваксина. Втората доза би имала бустер ефект и ще подпомогне имунната система да изработи много по-напрегнат отговор. От имунологична гледна точка би следвало да се образуват антитела, добави тя.

Има готовност през май да се възстанови работата на "зелените коридори" за ваксиниране срещу COVID-19, тъй като има нови доставки от ваксините. Това каза пред жрналисти министърът на здравеопазването в оставка Костадин Ангелов. По думите му през май ще има възможност да се правят по 50 хиляди дози на ден, а през юни - по 55 хиляди.

Източник: Dariknews.bg
Снимка: ЕПА/БГНЕС