Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Главният здравен инспектор в България: Скоро ще имаме ефективно лекарство срещу коронавирус

30 април 2021 11:35, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 седмица, брой четения: 182
Д-р Ангел Кунчев

"След един или два месеца ще имаме много ефективно лекарство срещу коронавируса. Няколко огромни компании харчат невероятни средства за разработването на това ново лекарство. Някои от тях са много близо да го доставят. Ваксината и лекарството не се изключват взаимно. Ако разполагаме с мощен инструмент, който да използваме в болниците и до голяма степен решим проблема с тежко протичане на болестта, това ще бъде от голяма помощ. Вероятно ще бъде много скъпо", каза държавният главен здравен инспектор доц. Проф. Ангел Кунчев каза за токшоу "Здравей, България".

Той припомни, че ЕК вече води преговори за доставка на ваксини за 2022 г. Кунчев подчерта, че на нито едно място за имунизация в страната не е имало изхвърлени флакони с ваксина. По време на великденските празници ще бъдат отворени "зелени коридори" за ваксинация и ще има дежурни екипи от регионалните здравни инспекции, които да гарантират, че всички обекти разполагат с достатъчно количество ваксини. В понеделник в България ще пристигнат още ваксини, които ще бъдат разпространени незабавно, съобщи Кунчев.

"Всеки ще има достъп до ваксина, независимо дали е здравно осигурен или не. Много хора, за моя приятна изненада, решиха да завършат имунизацията с втора доза ваксина на AstraZeneca", каза той.

"Не знаем нищо за индийския щам. Няма надеждни научни данни за това какви са неговите характеристики. Трябва да има нещо специално в него, за да зарази 300 000 души на ден и да причини 4000 смъртни случая, въпреки че условията в Индия допринасят за подобно развитие . Налагането на мерки няма да спре разпространението му, а само ще го забави, както се случи с нигерийския и британския щам. Когато знаем какви са неговите особености, ще информираме колеги как да се справим с него", каза Кунчев.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com