Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Днес имен ден празнуват Мая, Тамара, Ермена, Ермелина и Ерменко

01 май 2021 10:06, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 седмица, брой четения: 158
Наздравица

Освен Ден на труда днес е Ирминден – празник за всички, които носят имената Мая, Тамара, Ермена, Ермелина, Ерменко. От латински Мая означава „велика“. На този ден християнската църква чества юдейския пророк св. Йеремия, страстен изобличител на пороците на сънародниците си и порицател. Той предсказва, че Йерусалим ще бъде завладян от Навуходоносор, а народът му ще бъде разпилян по света, за да изстрада в робство своите грехове. Негово е и предсказанието, че Бог ще изпрати своя син и наследник на Земята.

Традициите на Ирминден са насочени основно към предпазването от змии. В народните представи змиите излизат от своите леговища на Свети четиридесет мъченици или на Благовещение, а на Йеремия излиза техният цар. В Западна България на празника палят огньове, прескачат ги и изричат заклинания, с които да прогонят змиите. Друг обичай, който се изпълнява на този празник, е газене на подници (глинен съд за печене на хляб).

Още в ранни зори момите, накичени с лепка (вид трева) по главите, отиват да копаят пръст. Тази пръст (глина) събират на едно място и всеки се изрежда да я гази. Вярва се, че подницата има магическа сила и всеки, който гази глината, от която тя се прави, ще се предпази от ухапване от змия.

Източник: kibik.bg
Снимка: Станимир Петков