Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Днес празнуваме Възкресение Христово

02 май 2021 12:34, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 седмица, брой четения: 124
Честит Великден!

Христос Воскресе! Днес православният християнски свят се радва и слави най-голямото чудо, чрез което Иисус Христос доказва, че е Син Божи - Възкресение Христово.

На този ден християнската църква чества връщането на Божия Син към живота на третия ден след като е разпънат на кръста и погребан. Жените мироноски откриват празния гроб, а Христос се явява на Мария Магдалина, по-късно и на апостолите.

Датата на този най-голям и тържествен православен празник се определя всяка година съобразно лунния календар. Великден зависи от първото пълнолуние след деня на пролетното равноденствие.

На Първия вселенски събор, свикан от император Константин Велики и състоял се през 325 година, е установен денят на празника. Православният Великден се пада обикновено в дните между 4 април и 8 май. Източноправославната църква се ръководи от Юлианския календар и Великден не бива да се празнува преди еврейската Пасха. Католиците пък се придържат към григорианския календар и за тях Великден се пада в дните между 22 март и 25 април, т.е. първата неделя след първото пълнолуние от пролетното равноденствие.

Яйцата, козунакът и агнето са три от основните елементи на великденската празнична трапеза. Козунакът символизира Тялото Христово, червеното яйце е символ на възкресението, а Иисус е наричан и Агнец Божи, дошъл да изкупи греховете на хората, затова на трапезата присъства и агнешко месо.

Снимка: Станимир Петков