Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Европейският комисар по заетостта се надява на споразумение за минималните заплати в ЕС до юни

03 май 2021 19:14, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 5 дни, брой четения: 88
Европейски парламент

Надяваме се, че държавите-членки ще постигнат обща позиция относно дефиницията на минималната работна заплата в ЕС преди края на председателството на Португалия в Съвета, което продължава до юни, каза европейският комисар по заетостта Никола Шмит пред Lusa.pt, подчертавайки „усилията“, положени от Португалия за тази цел.

„Имам моите желания и това би означавало постигане на споразумение за обща позиция в Съвета ... възможно най-скоро, но би било добре, ако това може да бъде по време на португалското председателство“, каза Шмит пред Луса в Брюксел.

Той подчерта, че не иска да „спекулира кога може да има обща позиция“ между държавите-членки, но отбеляза, че „португалското председателство полага много усилия в тази област“, ​​за да постигне споразумение.

„Не искам да се намесвам в дискусиите на ниво Съвет, така че ще видим“, каза той.

Намеквайки целта на Португалия за постигане на компромисен текст в Съвета относно новата директива за европейските минимални заплати, Шмит подчерта, че „процесът върви напред“ към тази цел.

„Имаме доклад за минималните заплати или поне проект на доклад и имаме дискусии на ниво Съвет и особено в работната група на Съвета“, каза той.

На въпрос дали може да се постигне някакъв компромис по време на социалната среща на върха, планирана за 7 май в Порто, комисарят каза, че не очаква „решение за минималните заплати или други въпроси, които са в процес на обсъждане“ да бъде постигнато толкова скоро, по-скоро говорейки на „политически сигнал“, който да бъде даден в тази област на политиката.

Определението за справедлива и адекватна европейска минимална работна заплата е един от елементите на договарянето на плана за действие за прилагане на Европейския стълб на социалните права, който Португалия иска да получи одобрен по време на председателството на Съвета на ЕС, въпреки различията между 27-те държави-членки.

Социалният стълб е необвързващ текст за насърчаване на тези права в ЕС, в който се прави препратка, наред с други въпроси, с аргумента, че „работниците имат право на справедливи заплати, които осигуряват достоен жизнен стандарт“.

Миналият октомври Европейската комисия представи законодателно предложение за европейските минимални работни заплати, но имаше пречки при преговорите в Съвета. В резултат на това комисията подчерта, че не иска да налага суми на държавите, а по-скоро показатели за осигуряване на достойно качество на живот на работниците.

Договорите на ЕС признават компетентността на всяка държава-членка при определянето на заплатите, но комисията използва гъвкаво тълкуване, което включва заплати в условия на труд - които са обхванати от законодателството на ЕС.

Понастоящем 21 държави-членки имат минимална заплата, определена от закона, докато в останалите шест - Австрия, Кипър, Дания, Финландия, Италия и Швеция - такива критерии се определят чрез колективно договаряне. Основно тези шест държави се противопоставят на концепцията, но сдруженията на работодателите също са против предложението с аргумента, че директивата може да застраши жизнеспособността на бизнеса, който вече е силно засегнат от кризата с COVID-19.

Комисията вече напълно отхвърли идеята за единна минимална заплата, приложима във всичките 27 държави.

Данните, публикувани от Евростат, статистическата служба на ЕС, показват, че в началото на тази година брутната минимална заплата в ЕС варира от 332 евро в България до 2 202 евро в Люксембург. Португалия се нарежда на десето място на 776 евро (преизчислено, за да се вземе предвид фактът, че действителната минимална заплата се изплаща на 14 вноски). Ана Матос Невес/Euractiv

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
Снимка: sliven.net