Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

ЕК вдига ограниченията за несъществени пътувания на фона на бързото разпространение на ваксини

03 май 2021 19:39, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 5 дни, брой четения: 76
Ваксина

Европейската комисия обяви, че предлага отмяна на редица ограничения за пътуващите в Европейския съюз. Решението е свързано с всички несъществени пътувания, които са били забранени, се казва в официално изявление на ЕК. Решението следва бързото разпространение на ваксини в ЕС и препоръките на здравните служители. „Комисията предлага държавите-членки да премахнат ограниченията за несъществени пътувания за ваксинирани лица, пътуващи до ЕС. Това отразява най-новите научни съвети, показващи, че ваксинацията значително помага за прекъсване на веригата на предаване”, каза ЕК.

Понастоящем 27-членният блок позволява на гражданите на седем държави да идват на празници или по други несъществени причини, а предложението на Европейската комисия ще разшири този списък.

„Държавите-членки трябва да разрешат пътуване в ЕС на тези хора, които са получили, най-малко 14 дни преди пристигането, последната препоръчителна доза ваксина, получила разрешение за пускане на пазара в ЕС. Държавите-членки могат също така да разширят обхвата на ваксинираните с ваксина, след като са завършили процеса на списъка на спешната употреба на СЗО ”, се казва в изявлението. Освен това, ако държавите-членки решат да отменят изискванията за представяне на отрицателен PCR тест и / или да се подложат на карантина за ваксинирани лица на тяхна територия, те също трябва да се откажат от тези изисквания за ваксинирани пътници извън ЕС.

За да ограничи риска от внос на нови варианти на коронавируса, Комисията предложи и нова „спешна почивка“, която би позволила въвеждането на бързи ограничения за пътуване за страни, в които здравословното състояние рязко се влошава. Държавите-членки на ЕС трябва да започнат обсъждането на предложението във вторник. Тяхното споразумение е необходимо, за да го приведе в действие.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
Снимка: Станимир Петков