Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Президентът започва консултации за състава на Централната избирателна комисия

03 май 2021 20:21, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 5 дни, брой четения: 72
Румен Радев

Президентът Румен Радев насрочи за 5 май консултации с парламентарно представените партии и коалиции, за да се запознае с предложените от тях номинации за състава на Централната избирателна комисия (ЦИК), съобщи прессекретариатът на държавния глава.

Покани за това са изпратени до парламентарните групи в 45-ото Народно събрание.

Насрочването на консултации е следствие от приетите през миналата седмица изменения в Изборния кодекс, според които вотът ще бъде организиран от нова ЦИК, в която ще участват само 15 членове, предложени от шестте партии в 45-ия парламент и назначени по процедура на президента.

Със свой указ днес държавният глава утвърди правила за провеждане на публични консултации и процедура за назначаване на състава на ЦИК, се казва в съобщението.

По-рано днес на пресконференция лидерът на най-голямата политическа сила ГЕРБ Бойко Борисов, който е и премиер в оставка, каза че партията му не е обмисляла кои ще са нейните кандидати за изборния орган, защото нямало методология какви трябва да са те. "Може да са само шампиони по шах, бокс или планинско ориентиране", иронизира Борисов, който смята, че новото правомощие на държавния глава надхвърля по авторитаризъм времената на Тодор Живков.

Очаква се следващите предсрочни парламентарни избори да са през юли, след като представените в избрания на 4 април парламент партии и коалиции не успяха да съставят правителство.