Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Българите изкупуват руски недвижими имоти по Черноморието

04 май 2021 13:14, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 4 месеца, брой четения: 259
Българско черноморие

Руснаци с имоти по българското Черноморие сега ги продават масово. Оттеглянето им от пазара не е заради коронавируса, а заради обезценяването на руската рубла, според брокери, цитирани от Труд.

Има някои, които са теглили заеми в евро в родината си, за да купуват имоти тук. Преизчислявайки стойността на заема въз основа на обменния курс на рублата спрямо еврото, те виждат, че притежаването на собственост в България е неблагоприятно. В момента деветдесет процента от апартаментите на руснаците край морето са заключени и обявени за продажба.

"Над 5000 апартамента са закупени от руски граждани, но при сегашните обстоятелства те обявяват имота си за продажба. По-важното обаче е, че има интерес от българи, които искат да купят имоти в Поморие, защото освен море, слънце и пясък градът предлага нещо друго - лечебната кал “, казват брокери на недвижими имоти.

Докато руснаците обаче се оттеглят от пазара на недвижими имоти, българите със спестявания инвестират смело в къщи и апартаменти. Брокерите виждат силен интерес към закупуване на просторни жилища, както и на парцели край морето в близост до голям град.

"Бих казал, че по брега на Черно море повечето търсят имоти в Бургас. Това е градът, в който потенциални купувачи могат да идват от почти навсякъде. Те могат да бъдат чужденци, може да са от Хасково, от Ямбол ... Градът е хубаво, добре разположено между южното и северното Черноморие. "

Очакваното влизане на страната ни в еврозоната кара много българи да инвестират в имоти, въпреки че 80 процента от покупките на жилища са с ипотечен кредит, съобщават брокери.

"Голяма част от търсенето е за недвижими имоти в Созопол, но има сделки, сключени в Поморие и Несебър", казват брокери.

Много българи, които се притесняват от обезценяването на парите си, предпочитат да влагат спестяванията си в недвижими имоти.

„Останалите могат да си купят жилище за инвестиционни цели, тъй като собствеността е стока, която никога не губи цената си като златото“, казват брокерите. Те също така признават липсата на британци, които традиционно купуват селски имоти в Странджа.

През последните месеци само един германски гражданин е купил къща в Созопол. Но интересът на турските граждани, чието желание да купуват имоти в Европа е свързано най-вече с възможността за правене на бизнес, прави впечатление.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com