» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Българите изкупуват руски недвижими имоти по Черноморието

04 May 2021 13:14, Stanimir Petkov
Emission of: Club of invalids-Sliven 4 days ago, number of readings: 137
Българско черноморие

Руснаци с имоти по българското Черноморие сега ги продават масово. Оттеглянето им от пазара не е заради коронавируса, а заради обезценяването на руската рубла, според брокери, цитирани от Труд.

Има някои, които са теглили заеми в евро в родината си, за да купуват имоти тук. Преизчислявайки стойността на заема въз основа на обменния курс на рублата спрямо еврото, те виждат, че притежаването на собственост в България е неблагоприятно. В момента деветдесет процента от апартаментите на руснаците край морето са заключени и обявени за продажба.

"Над 5000 апартамента са закупени от руски граждани, но при сегашните обстоятелства те обявяват имота си за продажба. По-важното обаче е, че има интерес от българи, които искат да купят имоти в Поморие, защото освен море, слънце и пясък градът предлага нещо друго - лечебната кал “, казват брокери на недвижими имоти.

Докато руснаците обаче се оттеглят от пазара на недвижими имоти, българите със спестявания инвестират смело в къщи и апартаменти. Брокерите виждат силен интерес към закупуване на просторни жилища, както и на парцели край морето в близост до голям град.

"Бих казал, че по брега на Черно море повечето търсят имоти в Бургас. Това е градът, в който потенциални купувачи могат да идват от почти навсякъде. Те могат да бъдат чужденци, може да са от Хасково, от Ямбол ... Градът е хубаво, добре разположено между южното и северното Черноморие. "

Очакваното влизане на страната ни в еврозоната кара много българи да инвестират в имоти, въпреки че 80 процента от покупките на жилища са с ипотечен кредит, съобщават брокери.

"Голяма част от търсенето е за недвижими имоти в Созопол, но има сделки, сключени в Поморие и Несебър", казват брокери.

Много българи, които се притесняват от обезценяването на парите си, предпочитат да влагат спестяванията си в недвижими имоти.

„Останалите могат да си купят жилище за инвестиционни цели, тъй като собствеността е стока, която никога не губи цената си като златото“, казват брокерите. Те също така признават липсата на британци, които традиционно купуват селски имоти в Странджа.

През последните месеци само един германски гражданин е купил къща в Созопол. Но интересът на турските граждани, чието желание да купуват имоти в Европа е свързано най-вече с възможността за правене на бизнес, прави впечатление.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com