Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Светът отбелязва Международния ден на пожарникаря

04 май 2021 18:49, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 4 дни, брой четения: 87
Пожарна кола

Днес светът отбелязва Международния ден на пожарникаря. Професионален празник имат и пекарите, металурзите и коминочистачите. Причината за споделения ден е факта, че за покровител на тези професии се смята католическият светец Флориан. На 4-и май отбелязваме годишнината от смъртта му и, съответно, професионалния празник на покровителстваните от него.

Св. Флориан е живял през 3-и 4-и век в земите на днешна Австрия. Като млад той е мобилизиран във войските на император Диоклециан. С течение на времето, едно от задълженията му става организирането на елитни противопожарни бригади. Канонизиран е заради помощта и всеотдайната си работа по спасяването на преследвани по това време християни.

Заради отказа си да почита римските богове, Флориан е осъден на смърт. Първоначалната присъда била да изгори на кладата. Флориан посреща смело смъртта като приканва римляните да запалят огъня с думите: “Направете го! И тогава аз ще изкача пламъците и ще стигна до Рая”. Разбирайки значението на думите му, палачите решават вместо това да го хвърлят в р. Енс, с камък на шията.

Източник: https://poligraff.net/news/svett-otbelyazva-mezdunarodniya-den-na-pozarnikarya/44675
Снимка: Станимир Петков