Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

181 години от рождението на Хаджи Димитър в Сливен

10 май 2021 14:06, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Общински съвет - Сливен преди 3 години, брой четения: 452
Chestvane

С почетен караул от Сливенския гарнизон започна днес ритуалът за отбелязване на 181 години от рождението на Хаджи Димитър. Церемонията се състоя на централния градски площад, носещ неговото име.

В словото си за живота и делото на именития войвода и един от символите на Сливен, кметът Стефан Радев изтъкна значимата му роля в национално-освободителната борба на България.

„Загинал твърде млад, едва на 28 години, той успява да извърви пътя на буен младеж от квартал „Клуцохор“, през хайдутин, знаменосец в четата на Панайот Хитов, превръщайки се в един от най-ярките примери за патриотизъм и родолюбие“, заяви кметът Стефан Радев. Той подчерта, че и до днес името на героя се произнася с гордост от всеки, който се нарича българин и ще бъде запечатано завинаги в националната памет.

„Неслучайно, на него са посветени едни от най-красивите стихове в българската литература, признателните поколения издигат този величествен паметник като символ на преклонение пред подвига му. Наш дълг е да предаваме на идните поколения спомена за неговото дело. Поклон пред паметта на героя!“, заяви още Стефан Радев. Той заедно с председателя на Общински съвет-Сливен Димитър Митев, областния управител Чавдар Божурски, директора на ОД на МВР-Сливен ст. комисар Димитър Величков и началника на РУ-Сливен Милена Чолакова, поднесоха венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци.

Венци и цветя поднесоха от името на началника на Сливенския гарнизон полк. Любомир Вачев и министъра на земеделието, храните и горите в оставка Десислава Танева, Регионален исторически музей – Сливен, Народно читалище „Хаджи Димитър – 1937”, военно-патриотични съюзи, исторически дружества и граждански сдружения, училища, организации, граждани.

За гостите на общоградската церемония прозвуча стихотворението „Хаджи Димитър“, в изпълнение на Невена Ичеренска от МТА „Браво“.

Организатори на честването на годишнината са Община Сливен и Гарнизон-Сливен.

 

Снимки

ChestvaneChestvaneChestvaneChestvane