Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

ЦИК ще определя състава на Районната избирателна комисия в Сливен

14 май 2021 17:19,
Излъчване: Област Сливен преди 2 години, брой четения: 460
Чавдар Божурски, областен управител на област Сливен

Консултациите, проведени на 14 май от областния управител Чавдар Божурски, за определяне състава на Районната избирателна комисия приключиха без парламентарно представените партии и коалиции да постигнат консенсус.

 

В консултациите участваха Здравко Костадинов и Димитър Митев от коалиция „ГЕРБ – СДС“, Владимир Русев от ПП „Има такъв народ“, Деян Дечев и Ралица Пашова от коалиция „БСП за България“, Мустафа Мустафов от ПП ДПС, Георги Мавродиев от коалиция „Демократична България – Обединение“, Стефан Пасков от коалиция „Изправи се! Мутри вън!“. Всички внесоха своите писмени предложения за членове и резервни членове на РИК – Сливен, в чийто състав трябва да влязат общо 13 души, в определено с решение на ЦИК съотношение - 4-ма членове от ГЕРБ-СДС, 3-ма – от „Има такъв народ“, по 2-ма – от „БСП за България“ и ДПС и един – от „Изправи се! Мутри вън!“.

 

Съгласно решение на ЦИК №5-НС от 12 май 2021 г. на консултациите трябваше да бъдат излъчени председател, двама зам.председатели и секретар, като тези длъжности не може да бъдат заемани от представители на една и съща политическа партия или коалиция.

 

Единодушно съгласие участниците постигнаха относно предложените кандидатури за зам.председатели - на Елизабет Кендерян от „Има такъв народ“ и на Пепа Митева от „Демократична България – Обединение“.

 

До общо становище за председателското място не се стигна и след дадената 15-минутна почивка. Предложението на ГЕРБ – СДС за председател да бъде назначена юристката Росица Тодорова бе подкрепено от представителите на „Има такъв народ“, „Демократична България – Обединение“ и ДПС. Зад предложението на „Изправи се! Мутри вън!“ председател на РИК да бъде юристът Минко Стефанов застана „БСП за България“.

 

Подобно разделение на мненията имаше и относно предложенията за секретар на РИК. Излъчената от ДПС кандидатура на Фатме Мустафова бе подкрепена от ГЕРБ – СДС, „Има такъв народ“ и „Демократична България – Обединение“. От „Изправи се! Мутри вън!“ застанаха зад кандидатурата на „БСП за България“ секретарят да е Румен Кърпачев.

 

По време на разискванията някои от партиите заявиха, че дават съгласието си за номинирания от ГЕРБ – СДС председател и за излъчения от ДПС секретар, не защото подкрепят политическата сила, а конкретните кандидатури, които имат опит в провеждането на парламентарни избори като част от предишни ръководни състави на РИК. Те припомниха, че на изборите за 45-то Народно събрание РИК – Сливен първа сред останалите в страната е предала книжата си в ЦИК.

 

По време на консултациите бе отбелязано, че за първи път, откакто се провеждат консултации, не е постигнат консенсус и съставът на РИК ще бъде определен от Централната избирателна комисия.

 

Протоколът от консултациите заедно с внесените документи бе изпратен от областния управител в ЦИК, която трябва да определи състава и да назначи РИК до 21 май.