Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Извънредно заседание на Областната епизоотична комисия

10 януари 2011 15:58,
Излъчване: Област Сливен преди 13 години, брой четения: 1210
zasedanie1

Днес в Областна администрация Сливен се проведе извънредно заседание на Областната епизоотична комисия във връзка с констатиран положителен случай на шап при диво прасе в землището на с. Кости, община Царево. Заседанието се ръководи от г-н Пейчо Пейчев – зам.областен управител на област Сливен и председател на областната епизоотична комисия. Участие взеха представители на Областна дирекция „Земеделие и гори”, Регионална ветеринарно-медицинска служба (РВМС), Регионален инспекция за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ), Областна дирекция МВР, Гражданска защита, Регионална дирекция „Селекция и репродукция в животновъдството”, Ловно рибарски съюз.

По време на заседанието стана ясно, че болестта шап не е опасна за човешкото здраве. Тя засяга само чифтокопитните животни и се разпространява изключително бързо. При констатиране на огнище, мерките са строги и изискват унищожаване на всички животни. В тази връзка комисията набеляза спешни мерки, с които да се предотврати проникването на болестта шап по преживните животни на територията на област Сливен. Обсъдиха се действията, които трябва да бъдат предприети от компетентните институции във връзка с възникналата ситуация.

На основание чл.47, ал.2 от Закона за ветеринарномедицинската дейност, и Заповед № РД-09-4/05.01.2011 на министъра на земеделието и храните, Заповед № РД-11-11/06.01.2011 год. на Генералния директор на ЦУ на НВМС гр.София, Решение на Европейската комисия С(2011)/6.1.11 г. и взетите решения от Областната епизоотична комисия, Областният управител издаде заповед, с която от днес се забраняват пазарите на двукопитни животни на територията на областта. Забранява се също така издаването на ветеринарномедицински здравни сертификати в системата ТРЕЙСИС за придвижване и търговия с държавите членки и издаването на ветеринарномедицински здравни сертификати за износ за трети страни на възприемчиви за болестта шап животни и зародишни продукти от такива от област Сливен; забранява се издаването на ветеринарномедицински свидетелства за придвижване на възприемчиви за шап животни от населените места в област Сливен, с изключение на животни предназначени за незабавно клане в кланици разположени на територията на областта, след извършен клиничен преглед и термометриране.

От днес е разпоредено да се осъществява постоянен ветеринарномедицински надзор на здравословното състояние на всички чифтокопитни животни и промишлени животновъдни обекти в населените места на Сливенска област, както и извършване на постоянен ветеринарномедицински контрол за спазване на мерките за био-сигурност в свиневъдните обекти, обекти с ЕПЖ и ДПЖ;

Наредено е собствениците на животновъдни обекти на територията на областта, в които се отглеждат двукопитни животни, да предприемат мерки свързани с режима за влизане и излизане, дезинфекция и охрана на обектите.

Със заповедта на областния управител се нарежда органите на Пътна полиция да засилят контрола върху моторните превозни средства, превозващи живи животни, относно редовността на ветеринарномедицинските документи и при нарушение да уведомяват Директора на РВМС. Разпоредени са и мерки, които трябва да се предприемат от кметовете на населените места в област Сливен.

Областната епизоотична комисия е в постоянна готовност и ще бъде свикана при последвала необходимост.

 

 

 

 

Снимки

zasedanie2