Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител уважи премиерата на новата книга „Поврати“ на Георги Йорданов

05 юни 2021 13:27, Росица Николова (Областна администрация Сливен)
Излъчване: Област Сливен преди 2 години, брой четения: 435
 Георги Йорданов получи подарък от областния управител Минчо Афузов - албум със снимки от Сливен

Новата книга „Поврати“ на Георги Йорданов бе представена снощи в София, в присъствието на десетки деятели на науката и културата, творци и публицисти, общественици. Гост на премиерата в големия салон на Българската академия на науките бе областният управител Минчо Афузов. Той подари на автора албум с фотоси от Сливен. Градът под Сините камъни вълнува силно и днес известния интелектуалец, бивш министър на културата и политик, по собствените му думи. „През годините Георги Йорданов има безспорен принос за развитието на културния живот в Сливен и Сливенския край. Подобни личности са явление в обществения живот, без значение на политическата конюнктура. За мен е радост, че макар и от друго поколение, имам честта да го познавам“, каза областният управител.

 

„Поврати“ е третата и последна книга от поредицата „Притаени мигове“ на издателство „Захарий Стоянов“. Акад. Георги Марков я оценява като ценен извор на съвременната текуща история. „В тази умна книга е пресъздаден духът на две епохи, преживени от днешните поколения, който трудно се долавя от архивните документи. Живата история ни изненадва с разкритията на важни обстоятелства, за чието съществуване не сме предполагали“, казва академикът. Оценката на специалистите е, че само за няколко години трилогията „Притаени мигове“ е превърнала Георги Йорданов в летописец на двете „времена“ в новото българско развитие.

 

Георги Йорданов е роден през 1934 г. в Твърдица. Завършил е мъжката гимназия в Сливен, а след това – право в СУ „Св. Климент Охридски“. Бил е зам. председател на МС /1979-87 г./, министър на културата, председател на Съвета за духовно развитие. Негови са заслугите Сливен да стане домакин на националните празници за култура и изкуство „Сливенски огньове“, за разкриването на престижни учебни заведения. И преди, и сега оказва подкрепа на изявени творци и интелектуалци.

Снимки

Момент от събитието - 1Присъстваха известни актьори, културни дейци, публицисти и общественици