Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Прессъобщение

22 август 2007 15:10, Administrator (Sliven.NET)
Излъчване: ВиК-Сливен преди 16 години, брой четения: 1779

Възникналото това лято в селата Ябланово и Кипилово напрежение се дължеше на завареното положение, че водоизточниците в землищата на двете села са в капитала на "В и К" - Търговище. Населението беше възмутено, че купува собствената си вода от търговишкия воден оператор. От години оскъдните водни количества се разпределят между населени места в сливенска и в търговишка област.

В тази връзка, по инициатива на "В и К" - Сливен, се състоя среща между областните управители на Сливен и Търговище, с участието на двете водопреносни дружества. За Кипилово, чийто водоизточник подава вода за град Омуртаг, бе взето решение "В и К" - Търговище да осигурява по 3 л/сек. Сега селото има вода 8 часа в денонощието. Не е ясно дали новите намерения на търговишкия воден оператор за промяна на водомерния възел за отклоняване на вода към Кипилово няма да върнат стария проблем. Предложението е "В и К" - Търговище да предаде кипиловския водопровод на "В и К" - Сливен, а сливенското дружество да подава на Омуртаг договорените водни количества.

За решаване водния проблем на Ябланово е постигнато споразумение за изготвяне на график за ползването на питейната вода от местния водоизточник. Взето е решение това лято водата от яблановския водоизточник да бъде спряна до Ябланово, тъй като поради проблеми с поддръжката на водопровода, до отстоящите на 30 км от Ябланово населени места в търговишка област тази вода така и не достига. Има вероятност в бъдеще "В и К" - Търговище да се откаже от водопровода, поради невъзможност да го поддържа. След изготвянето на проект, е в ход процедура за изграждане на нов водопровод от водоизточника до Ябланово, с дължина над 7 км, за да не се губи наличната вода.

 

Министерството на регионалното развитие и благоустройството финансира няколко проекта за нови водопроводи в сливенско. В момента се изгражда водопровод за ново захранване на селата Гергевец и Самуилово. Строи се и новият водопровод в новозагорския кв."Шести". Приключи процедурата за избор на изпълнител на водопровода по бул."Георги Данчев" в Сливен. Завършена е процедурата за избор на проектант и изпълнител на пречиствателна станция и нов водопровод в село Ичера. След очакваното разрешение на Басейнова дирекция – Варна, в близките седмици ще стартира изграждането на обектите.