Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

В Сливен започна XXIII Национален фестивал на детската книга

09 юни 2021 13:45, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Общински съвет - Сливен преди 2 години, брой четения: 377
Festival

В Сливен днес бе открито XXIII издание на Националния фестивал на детската книга. Сред присъстващите на официалната церемония във фоайето на Драматичен театър „Стефан Киров“ бе кметът Стефан Радев, който е и председател на Организационния комитет на фестивала.

„Този фестивал се превърна в обичано и чакано събитие от децата, в средище на цялата гилдия, свързана с детската книга и емблема на града ни. Щастлив съм, че и тази година са подготвени много инициативи, които да насърчават четенето сред децата. Книгата наред с вашите учители и родители ще бъде ваш верен спътник в живота. Ще ви учи на добро, ще ви отвори прозорец към нови светове. Ще ви покаже колко много възможности стоят пред вас, ще направи живота ви по-богат и пълноценен“, заяви кметът по време на откриването. Той поздрави и всички автори, преводачи , илюстратори и екипите, които стоят зад целия процес, свързан с книгоиздаването и неговото развитие.

Сред присъстващите бяха още председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев, директорът на РБ „Сава Доброплодни“- Сливен Росица Петрова – инициатор и организатор на фестивала, писателката Божана Апостолова – носител на Националната награда „Константин Константинов“ за цялостен принос в книгоиздаването за деца през 2018 г., учители и ученици.

Водещ на официалната церемония беше актьорът Даниел Цочев. В концерт-спектакъла с индивидуални изпълнения се включиха Иван Едрев, Елица Ненова, Евгения Белева, Симона Костова, Даяна Федиева, балерините от балет „Барби“-Сливен, Вокална група „Славейче“.

Във фоайето на театъра след официалната церемония бе открита и изложба „Театрални кукли на любими литературни герои” с творби на участниците в X Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои-2021. По повод юбилейното издание на конкурса беше връчена учредената специална награда за принос за развитие на конкурса. Носител на наградата е Зорка Каразапрянова – ръководител на школа за изобразителни и приложни изкуства в град Първомай. Тя получи своя приз от кмета Стефан Радев, който я поздрави и й пожела успех и още много творчески начинания.

И тази година 3-дневната програма на ХХIII Национален фестивал на детската книга ще предложи различни инициативи, повечето, от които на открито. Предвидени са редица премиери на най-добрите детски книги, издадени в България през последната година, срещи с известни и любими писатели и илюстратори, литературен маратон с писателите-гости на фестивала в сливенските училища, представления и куклено шоу, изложби, концерти, танцов маратон. В програмата са включени още награди за най-добрите малки поети и писатели, участвали в национални литературни конкурси, за най-добрите млади майстори на театрални кукли на любими литературни герои.

Организатор на фестивала е РБ „Сава Доброплодни“- Сливен, в партньорство с Министерството на културата, Община Сливен, Областна администрация- Сливен, Държавна агенция за българите в чужбина, най-големите детски издателства, партньори и спомоществователи.

 

Снимки

FestivalFestivalFestivalFestivalFestivalFestival