Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Започна третият ден на Националния фестивал на детската книга в Сливен

11 юни 2021 10:08, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 седмица, брой четения: 103
Двадесет и трети Национален фестивал на детската книга в Сливен

Третия ден на Националния фестивал на детската книга започна с пресконференция с носителите на Националната награда „Константин Константинов” - за принос в детското книгоиздаване за 2021 г.

От 9:30 ч., във фоайето на ДТ „Стефан Киров”, ще бъде премиерата на книгата „Български митове и легенди” на Цанко Лалев.

Цанко Лалев е роден през 1962г. в гр. София. Завършил е Българска филология и История на културата в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Работи в ИК „ПАН”.

Автор е на две стихосбирки за възрастни и на много книжки със стихове за деца, както и на над 20 книги, посветени на българската история, между които: „Голяма книга на българските митове и легенди” (2005), „Най-великите личности на България” (2009), „Траките” (2010), „Моята първа книга за България” (2015). „444 биографии на най-известните българи” (2019), „Български митове и легенди” (2020). През 2021 г. излиза най-новата му детска книга „Какво направи кученцето Слави”.

От 10:30 ч., в централното фоайе на Драматичен театър „Стефан Киров” ще се проведе официална церемония по награждаването на отличените участници в Националния литературен конкурс на тема: „Какво ми разказа вятърът” и в X Националeн конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои. В концерта със свои изпълнения ще се включат талантливите малки певци от: Вокална формация от детски хор „Милка Стоева” – гр. Бургас с диригент Мариета Секлемова, Детска вокална група „Славейче” при ІІ ОУ „Христо Ботев” – Сливен както и талантливите малки балерини от балет „Барби” – Сливен.

В Националния литературен конкурс се включиха над 840 деца и юноши на възраст от 7 до 18 години от страната и от българските общности в чужбина със специално написани за конкурса приказка, разказ или стихотворение. В трите възрастови групи, в категориите поезия и проза, са наградени 40 млади творци. Имената на победителите са публикувани и на интернет - сайта на фестивала http://childbookfest.iradeum.com. Творбите на отличените участници в конкурса са издадени в сборник с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

В X Националeн конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои се включиха над 200 деца от цялата страна на възраст от 7 до 15г. Имената на победителите са публикувани и на интернет - сайта на фестивала http://childbookfest.iradeum.com. Творбите на отличените участници в конкурса са изложени на във фоайето на ДТ „Стефан Киров”. Наградите за двата конкурса са осигурени от РБ “Сава Доброплодни“ и спомоществователи на фестивала.

Организаторите на фестивала са осигурили и специални награди /таблети/ за отличените с първа награда във втора и трета възрастова група в двата конкурса.

От 11:30ч., на откритата сцена на фестивала на бул. „Цар Освободител” 1, ще започне представлението „Дядо вади ряпа” на ДКТ „Константин Величков“ - гр. Пазарджик. /Драматизация и постановка: Мариета Ангелова – Марионета; Сценография: Недко Данев и Красимир Василев; Кукли: Недко Данев; Музика: Петко Манчев; Участват: Радост Кожухарова, Захаринка Терзиева, Александър Братоев, Пламен Павлов./

Фестивалът ще бъде закрит със заключителен концерт от 12:30ч. на откритата сцена. В него със свои изпълнения ще се изявят децата от Вокална формация от детски хор „Милка Стоева”- гр. Бургас с диригент Мариета Секлемова, солистите Деница Атанасова, Мария Апостолова и Мариам Янакиева от Вокално студио „Усмивка” – гр.Сливен с ръководител Мария Желева и танцьори от Школа за спортни танци към НУ „Васил Левски” - Сливен към КСТ „Туида” с треньор Йовита Пенчева.