Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Акценти на пленарни заседания: Сертификат срещу Ковид, награда "LUX", биологично разнообразие

11 юни 2021 11:54, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 седмица, брой четения: 86
Европейски парламент

Още в Страсбург евродепутатите имаха пълна програма с гласувания за сертификата срещу Ковид, върховенството на закона, Беларус, стратегията на ЕС за биологичното разнообразие, както и наградата LUX

 

Covid-19

В сряда Парламентът одобри сертификата за цифрови технологии на ЕС. То ще бъде подписано в закона следващата седмица. В дебат преди гласуването евродепутатите призоваха страните от ЕС да го приложат до 1 юли. Въпреки че сертификатът е широко разглеждан като инструмент за възстановяване на свободата на движение, евродепутатите подчертаха важността на спазването му от правата на хората.

В четвъртък евродепутатите подкрепиха временно отказ от патенти за ваксините Covid-19. Те заявиха, че това трябва да подобри глобалния достъп до достъпни ваксини и да се справи с недостига на доставки. Пленарното гласуване дойде след оживен дебат по темата през май.

 

Биоразнообразие

Парламентът прие своята позиция относно Стратегията на ЕС за биологичното разнообразие до 2030 г .: връщане на природата в живота ни и справяне с настоящата криза с биологичното разнообразие. Депутатите искат поне 30% от сушата и морето на ЕС да бъдат защитени до 2030 г.

 

Награда на публиката LUX

Президентът Дейвид Сасоли обяви носителя на наградата LUX на публиката в сряда: „Колектив“ е документален филм на режисьора / продуцент Александър Нанау за разследването на пресата за корупция в румънската здравна система след трагичен пожар. За първи път публиката също имаше думата при определянето на победителя.

 

Върховенство на закона

Регламентът, който поставя плащанията от бюджета на ЕС в зависимост от спазването на принципа на правовата държава от държавите-членки, е в сила от 1 януари; досега Комисията не е предприела никакви мерки и тепърва ще финализира насоки за изпълнение. В резолюция, приета в четвъртък, евродепутатите дадоха на Комисията две седмици да изпълни задълженията си или Парламентът ще съди Комисията за бездействие.

В друга резолюция, приета в четвъртък, евродепутатите поискаха действия по потвърдения вече конфликт на интереси на чешкия премиер Андрей Бабиш.

 

Европейски социален фонд +

Във вторник Парламентът прие основния инструмент на ЕС за инвестиране в хора и борба с неравенствата през следващите седем години. Програмата на Европейския социален фонд + се фокусира върху борбата с детската бедност и младежката безработица в Европа.

 

Глобална Европа

Парламентът също така одобри новата програма „Глобална Европа“, която ще инвестира 79,5 милиарда евро в развитие и международно сътрудничество в съседни страни и по-нататък до 2027 г.

 

Беларус

На 10 юни Парламентът призова ЕС да накаже замесените в принудителното кацане на самолет в Минск и задържането на белоруския журналист Роман Протасевич и приятелката му София Сапега. Депутатите настояват Съветът да санкционира възможно най-скоро беларуските лица и образувания, участващи в принудителното кацане и отвличанията.

 

Планове за възстановяване

Националните планове за възстановяване, които използват средства за възстановяване на ЕС, трябва да се съсредоточат върху подпомагането на зелените и цифровите преходи, да стимулират потенциала за растеж и да зачитат ценностите на ЕС, заяви депутатите в резолюция в четвъртък.

 

Хуманно отношение към животните

В отговор на европейската гражданска инициатива, наречена „Прекратяване на ерата на клетките“, подписана от 1,4 милиона души от целия ЕС, евродепутатите призоваха Комисията да излезе с предложение за забрана на земеделското стопанство в ЕС до 2027 г.

 

Подкрепа за въздействието на Brexit

Депутатите призоваха резервът за корекция на Брекзит на стойност 5 милиарда евро да бъде лесно достъпен за сектори като рибарството и малките и средни предприятия, които са най-засегнати от оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС.