Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Експерти по киберсигурност предупреждават за нова измама с фишинг, която печели валута в България

11 юни 2021 13:59, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 седмица, брой четения: 93
Хакер

Има нов ръст на фишинг атаки с фалшиви имейли за непогасени задължения към Националната агенция за приходите (НАП). Фалшивите съобщения се изпращат от името на частни съдебни изпълнители, предупреди НАП. През последните дни хиляди българи получиха плашещи писма на имейлите си. Експертите по сигурността предупреждават, че можем да открием нашата банкова сметка празна след отваряне на такъв имейл.

Всеки ден в Камарата на частните съдебни изпълнители те получават десетки сигнали от граждани за фалшиви имейли, в които се използват имената на техните членове. С електронните комуникации целенасочените жертви са поканени да плащат неизплатени задължения към НАП, а крайната цел е кражба на чувствителна лична и банкова информация.

Подобни атаки започнаха преди година, но този път в схемата се използва НАП, както и актуална информация, свързана с антиковидови мерки, пише nova.

Частният съдебен изпълнител Стефан Петров е посочен като подател на имейла. Има и прикачен файл, който според съобщението съдържа реда за изпълнение.

Служителите от офиса на частния съдебен изпълнител, посочени като подател на имейлите, са категорични, че не са изпращали тези писма до длъжници на НАП. През последните дни офисът на Стефан Петров беше буквално залят от сигнали от граждани, получили заплашителните съобщения на имейлите си.

След вълната от запитвания той алармира звеното за киберпрестъпления към Главната дирекция за контрол на организираната престъпност. Оказа се, че хиляди българи са били нападнати с фалшивите имейли. И крайната цел е измама с фишинг.

Вирусът или така нареченият зловреден софтуер се активира след отваряне на прикачения файл, обяснява експертът по киберсигурност Станислав Атанасов.

"Това е класическа версия на фишинг. Крайната цел на самото съобщение е да предизвика страх и паника у хората, които го получават, да намали способността им да мислят рационално. Веднага щом отворим заразения файл, ние автоматично даваме достъп на хакер до нашата машина “, обясни експертът.

Това може да даде на измамниците достъп до чувствителна лична и банкова информация, предупреждава ИТ специалистът.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com