Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Лаура Кьовеши: Само независима съдебна власт може да въздаде правосъдие

11 юни 2021 18:28, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 седмица, брой четения: 89
Лаура Кьовеши

На пресконференция в Дома на Европа европейският главен прокурор Лаура Кьовеши заяви, че само независима съдебна власт може да въздаде правосъдие. Преди това Кьовеши беше посрещната от протестиращи за оставката на българския главен прокурор Иван Гешев. Недоволните граждани блокираха и движението по столичната улица „Раковски“ пред Дома на Европа.

Следващата седмица Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет ще започне нова процедура за избор на още шестима делегирани прокурори от България. Срокът беше оповестен от Лаура Кьовеши след разговор с главния прокурор Иван Гешев и със съдебните кадровици. Магистратите трябва да имат прокурорски опит по финансови дела и опит в сферата на международното сътрудничество.

Кьовеши гарантира, че ако някой се опита да се намеси в работата на делегираните прокурори, това ще стане публично достояние.

Кандидатите трябва да отговарят на критерии за независимост и прокурорски опит в разследването на дела от компетентността на европейската прокуратура. Процедурата ще бъде открита идната сряда, уточни Лаура Кьовеши:

„Ако и тези кандидати не изпълнят нашите критерии, аз няма да направя предложение за тяхното назначаване. Националните власти могат да отправят предложения, но мое е решението дали да предложа тези кандидатури на моите колеги. И ако тези нови шест предложение не изпълнят критериите, аз няма да направя предложение за назначаването им“.

Във втория ден от посещението си у нас европейският главен прокурор Лаура Кьовеши се срещна с четиримата български магистрати, одобрени за европейски делегирани прокурори, а след това и с Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, от която зависи излъчването на още шестима. Посещението на Кьовеши е заради непопълнената квота на българските представители.

Повече от час европейският главен прокурор отговаря на журналистически въпроси в края на работното си посещение в София. Тя отказа да коментира протестите срещу главния прокурор, на които стана пряк свидетел, както и наложените санкции на шестима българи по глобалния закон "Магнитски".

"Не става дума за доверие, а за спазване на законите и Регламента за Европейската прокуратурата"- така Кьовеши отговори на въпрос дали има доверие в българското държавно обвинение:

„Качеството на дейността на една прокуратура зависи от няколко предпоставки: от независимостта, от законодателните инструменти, от ресурсите - човешки и финансови. Дори ако имате независимост и добро законодателство, но нямате добър бюджет, не можете да сте ефективни. И, разбира се, зависи от качеството на хората. Ето защо за Европейската прокуратура е важно да има най-добрите прокурори – независими, активни и смели прокурори“.

 

Какво се случи дотук при срещите на Кьовеши в София

България е подписала работно споразумение за назначаване на 10 делегирани прокурори и тази бройка не подлежи на дискусия - тази категорична позиция Кьовеши заяви още на първата си среща със служебния правосъден министър Янаки Стоилов.

От излъчените от Прокурорската колегия десет магистрати Колегията на Европейската прокуратурата одобри като отговарящи на условията само четирима и въпреки призивите квотата да бъде попълнена с останалите под чертата, с мотив, че не са събрали достатъчна подкрепа, съдебните кадровици прекратиха процедурата.

Дали темата е била обсъдена на срещата на Лаура Кьовеши с главния прокурор, който ръководи Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, не е ясно, но такъв акцент в съобщението на прокуратурата и в поста на Иван Гешев в Туитър нямаше.

Още преди да се срещне с официалните лица в България, европейският главен прокурор беше посрещната от протестиращи, които от няколко дни подновиха искането си обвинител №1 да подаде оставка.

Кордони от полиция пазеха снощи и входа на Съдебната палата, от който Лаура Кьовеши влезе за среща с Гешев. Стигна се и до кратък сблъсък между униформени и протестиращи.

Източник: БНР
Снимка: БГНЕС