Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител дискутира възможностите за обучение на гражданите за машинно гласуване

14 юни 2021 17:42,
Излъчване: Област Сливен преди 2 години, брой четения: 454
Снимка: Сиела Норма

Областният управител на Сливен Минчо Афузов проведе среща с председателя на Районната избирателна комисия Росица Тодорова, нейните заместници и секретаря, на която бе обсъдена организацията за парламентарните избори на 11 юли. „Целта е да създадем условия всеки избирател да упражни свободно правото си на глас и да се ограничат до минимум нарушенията на изборното законодателство“, каза Афузов. Срещата се проведе на 14 юни в областната администрация.

 

На територията на Сливенския многомандатен изборен район се очаква да има машинно гласуване в около 250 секции, а в над 40 – само с хартиени бюлетини. Точното разпределение тепърва предстои след становище на ЦИК. За отпечатване са поръчани 176 000 бюлетини. От доставчика на машините за гласуване и екипа за поддръжката им ще се изисква техниците да бъдат разпределени в секции, намиращи се на близко разстояние. Това ще позволи при възникване на технически проблеми да има бърза реакция. Получените в РИК сигнали за нарушение на изборния закон в деня на гласуването ще бъдат препращани по компетентност в ОД на МВР и прокуратурата.

 

Минчо Афузов дискутира възможностите да се проведе обучение на гражданите за гласуване с машини. Ще бъде внесено питане в ЦИК за предоставянето на симулационни машини, които да бъдат използвани за тази цел.

 

Активната работа за организирането на честни избори продължава и на 16 юни ще е следващата среща на областния управител с ръководството на РИК. На нея ще бъдат поканени началникът на „Охранителна полиция“ в ОД на МВР и представителите, ангажирани с доставката и поддръжката на машините за гласуване. Ще бъде обсъдена организацията за транспортиране на бюлетините и машините в избирателните секции.