Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Прессъобщение

22 август 2007 15:20, Administrator (Sliven.NET)
Излъчване: ВиК-Сливен преди 16 години, брой четения: 1879

23 населени места в сливенска област са на воден режим в момента. Осем са селата в община Сливен на частичен воден режим: Ичера, Сотиря, Новачево, Бяла, Градско, Глуфишево, Панаретово, Стара река. Продължителността на водоподаването в тях зависи от дебита на водоизточниците, които в много от селските райони достигнаха своя минимум, а някои дори пресъхнаха. Най-тежко е положението в Стара река, където вода се подава само 3 часа в денонощието. Доброто в кризисната ситуация на повсеместната суша е, че в повечето селища, за да се осигури вода за населението, организираното от "В и К" водоснабдяване става от няколко водоизточника.

Най-много населени места на воден режим остават в община Котел. От 10-те села с ограничено водоподаване най-тежко е положението в Ябланово, Остра могила, Тича и Малко село, където режимът е сведен до съответно до 4, 3 и 2 часа. Останалите села, в които е въведен режим на водата – Кипилово, Жеравна, Тича, Седларево, Орлово и Филаретово, имат вода от 6 до 8 часа в денонощието. В Градец вода има 12 часа.

Селата с воден режим в новозагорско са Караново, Брястово, Загорци, Еленово и Радево, където, в зависимост от състоянието на водоизточниците, водоподаването е сведено от 4 до 8 часа в денонощието. В община Твърдица на режим е само кв."Козарево", където вода се подава 6 часа в денонощието.

Между мерките, които взема "В и К" за осигуряване вода за населението, са заповедите, пуснати от всички общински кметове в сливенска област, за икономии на вода и забрана за ползване на питейната вода за поливни нужди. Спазването им се контролира от кметствата и водомайсторите на "В и К" по места. По време на големите юлски жеги водният оператор подаваше два пъти повече вода, но тя пак не достигаше. Становището е, че липсата на питейна вода идва не само от засушаването, но и от множеството злоупотреби в домакинствата, поливащи дворове и градини с вода за пиене. Подкрепя го фактът, че последните превалявания намалиха поливанията, вследствие на което от 3 август насам 16 населени места отпаднаха от режим.

В момента "В и К" е пуснало в действие всички помпени станции на територията на сливенска област, с което дружеството увеличава двойно месечните си разходи за електроенергия. Целта е в максимална степен да се осигури вода за всички, за което е нужна и съответната отговорност от потребителите.

Ръководството на "В и К" пое ангажимент тази година воден режим в областния град да няма. Най-песимистичната прогноза е, че режимът няма да отмине и Сливен, ако тази зима прилича на миналогодишната и регионът остане без снеговалежи.