Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Евровинетка: временна сделка за новите правила за таксуване на автомобилни превози

16 юни 2021 22:07, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 месец, брой четения: 131
Европейски парламент

Преговарящите от ЕП и Съвета постигнаха споразумение за новите правила за таксуване на пътни превозни средства за преминаване от такси, базирани на времето, към такси, базирани на разстояние, намалявайки емисиите на CO2.

Временно споразумение, постигнато в сряда между преговарящите на Европейския парламент и Съвета, ще актуализира правилата, определящи таксите, които държавите-членки на ЕС могат да налагат на камиони и камиони, но също така и на автобуси, микробуси и леки автомобили, използващи трансевропейски транспортни мрежи (TEN-T). Целта на новите правила е да се премести пътното таксуване от модел, базиран на времето, към система, базирана на разстоянието, или към действителна система, управлявана от километри, за да се отразят по-добре принципите замърсителят плаща и потребителят плаща.

 

Освен това, за да насърчат по-широкото използване на по-екологични превозни средства, съгласно новите правила страните от ЕС ще трябва да определят различни ставки за таксуване на пътищата въз основа на емисиите на CO2 за камиони и автобуси, веднага щом бъдат определени допълнителни правила за класовете CO2 за превозни средства, евентуално през 2023 г. и въз основа на екологичните показатели за микробуси и микробуси от 2026 г., със значително намаляване на таксите за автомобили с нулеви или ниски емисии.

 

От винетки до пътни такси

Евродепутатите гарантираха, че страните-членки ще премахнат „винетките“ (пътно таксуване по време) в основната мрежа TEN-T от 2029 г. за тежкотоварни превозни средства (камиони, камиони и автобуси) и вместо това ще започнат да налагат такси (такси на базата на разстоянието) ). Въпреки това държавите-членки все още ще могат да задържат винетки за конкретни части от тази мрежа, ако успеят да докажат, че нов режим на таксуване би означавал непропорционални разходи спрямо очакваните приходи.

 

Зареждане на микробуси и коли

За да се гарантира равно третиране и лоялна конкуренция, новите правила ще бъдат разширени не само за автобусите, но и за по-леките превозни средства, като микробуси, микробуси и леки автомобили. Държавите от ЕС, които избират да таксуват тези превозни средства, ще могат да използват системи за пътни такси или винетки. За да се гарантира, че случайните потребители и шофьори от други държави от ЕС се третират справедливо, временната сделка също така създаде по-кратки срокове на валидност (един ден, една седмица или 10 дни) и ценови лимити за „винетки“, които могат да бъдат наложени на леки автомобили.

Пет години след влизането в сила на тези правила, Комисията ще направи оценка на практиката на таксуване на лекотоварните превозни средства, за да реши дали микробусите, използвани за търговски цели, следва да следват същите модели за зареждане като камионите и дали трябва да има по-строги правила относно пътни такси за частни автомобили.

 

Повече прозрачност

Евродепутатите гарантираха, че три години след влизането в сила на договорените правила държавите-членки ще докладват публично за пътни такси и потребителски такси, налагани на тяхна територия, включително информация за използването на тези приходи. За членовете на ЕП е важно да се уверят, че приходите, генерирани от тези такси, допринасят за устойчив транспорт, инфраструктура и мобилност.

Докладчикът на ЕП Джузепе Ферандино (S&D, IT) каза: „Тези нови правила представляват крайъгълен камък в постигането на амбициозните политики за декарбонизация, които поставихме в началото на законодателния орган на Парламента. Ето защо съм много доволен от споразумението, което постигнахме относно целевото разпределение на някои пътни такси. При пълно зачитане на своята автономия, държавите-членки вече ще разполагат с инструментите, от които се нуждаят, за да бъдат активни играчи при справянето с голямото екологично предизвикателство, пред което сме изправени.

Премахването на винетката за тежки превозни средства ще стандартизира система, която в момента е прекалено фрагментирана. Ще дадем силен сигнал на света на транспорта, който насърчава използването на по-чисти превозни средства. Много съм доволен, че получих въвеждането на еднодневната винетка за всички превозни средства в движение, което ще позволи на пътниците в транзит да плащат справедлива цена за пътуването си. Това също е положително развитие за туризма: гарантира, че пътниците няма да бъдат наказани. "

 

Следващи стъпки

Неформалната сделка за правилата на евровинетката все още трябва да бъде одобрена от Комитета на постоянните представители на Съвета и комисията по транспорт и туризъм на Парламента, а след това от Съвета и Парламента като цяло.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
Снимка: sliven.net