Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Започна IV Националeн детско-юношески театрален фестивал „Сцена под Сините камъни“ в Сливен

18 юни 2021 17:46, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Общински съвет - Сливен преди 2 години, брой четения: 438
Festival

започна Националният детско-юношески театрален фестивал „Сцена под Сините камъни“

 

За четвърта поредна година театрални формации от цялата страна ще вземат участие в Националния детско-юношески театрален фестивал „Сцена под Сините камъни“. Официалното откриване се състоя днес в зала „Зора“.

„За мен е чест и удоволствие да открия за четвърта година това изключително за нашия град събитие“, заяви председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев. Той пожела на всички здраве и много успехи в дните на фестивала, а на гостуващите трупи - да останат с незабравими спомени и впечатления от Сливен.

По думите на директора на фестивала Соня Келеведжиева, която също приветства участниците и гости, фестивалът е създаден преди три години по случай 100-годишнината на театралното дело в Сливен. В кратко резюме тя представи развитието през годините на сливенския театър и актьори.

„Идеята ни е младите хора, запленени от театъра, да продължат да вървят по стъпките на утвърдените вече големи български театрални дейци. Пожелавам им да бъдат упорити, изпълнени с мечти, да имат сила да постигат целите си“, заяви Соня Келеведжиева. Тя благодари за съдействието и на Община Сливен.

Сред присъстващите на откриването беше и зам.-кметът Пепа Чиликова, която връчи поздравителен адрес от името на кмета на община Сливен Стефан Радев. В него сливенският градоначалник приветства организаторите за положените усилия и енергия фестивалът да се разраства и да придобива все по-голяма популярност.

„Пожелавам успех, незабравими емоции и нови приятелства на всички участници. Надявам се в предстоящите дни от гостуването си да имат възможност да разгледат нашите характерни забележителности и емблематични места и да отнесат прекрасни спомени от Сливен.Убеден съм, че Националният детско-юношески театрален фестивал „Сцена под Сините камъни“ тепърва ще се развива и ще се превърне в традиция за града ни!“, пише още в поздравителния адрес от Стефан Радев. Зам.-кметът Пепа Чиликова обяви, че от тази година ще бъде връчвана парична награда от кмета на община Сливен на една от сливенските театрални трупи. „Наградата е в знак на добрите ни взаимоотношения и съвместна работа с Общински съвет-Сливен и израз на желанието ни да уважим всички творци, които работят с театралните формации в нашия град, както и да поощрим децата, които участват в тях“, заяви Пепа Чиликова.

Тази година на сливенска сцена ще се изявят театрални формации от градовете Сливен, който е домакин, Котел, Нова Загора, Стара Загора, София, Габрово, Русе, Севлиево, Лясковец. Те ще бъдат оценявани от жури в състав с председател Здравко Гулеков - режисьор, актьор и бивш директор на Драматичен театър „Стефан Киров“. Членове са Георгиос Филаделфевс - лауреат на международни конкурси и Илиян Урумов - председател на Съюза на българските художници в Сливен.

Фестивалът приключва в неделя, 20 юни, с награждаване на всички участници. „Сцена под Сините камъни“ се провежда под патронажа на Общински съвет-Сливен. Организатор е Народно читалище „Зора 1860“-Сливен. Партньори на фестивала са Община Сливен, Областна администрация-Сливен, Регионално управление на образованието-Сливен и Младежки дом-Сливен.

 

 

Снимки

FestivalFestivalFestivalFestivalFestivalFestivalFestival