Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Конференция за бъдещето на Европа: Пленарната сесия започва с надежди за промяна

22 юни 2021 20:53, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 месец, брой четения: 136
Учредителното пленарно заседание на Конференцията за бъдещето на Европа се проведе в Страсбург на 19 юни

Съпредседателят на изпълнителният съвет Ги Верхофстад (Обнови Европа, Белгия) откри заседанието, като формулира някои от въпросите пред Конференцията:

„Какво работи добре в ЕС? Какво трябва да се промени? Как да изградим съюз, който отговаря на нуждите на предстоящите десетилетия? Как да създадем съюз, който е по-устойчив, който действа по-бързо, който е по-ефективен? Трябва спешно да отговорим на тези въпроси, тъй като светът се променя бързо и със сигурност няма да чака“.

Ги Верхофстад оприличи Конференцията на щафетно бягане, в което гражданите започват първи, като те ще заявят своите желания и ще направят препоръки. След това щафетата се поема от пленарния състав на Конференцията, който ще разисква заявеното от гражданите и ще направи предложения за конкретни действия. Тези действия ще трябва да бъдат осъществени на практика от европейските институции.

По време на заседанието представители на институциите на ЕС, националните парламенти, граждански организации и социалните партньори, както и граждани, представиха възгледите си за целта на Конференцията и очакванията си от нея.

Следващото пленарно заседание на Конференцията ще се проведе на 22-23 октомври. Преди това ще се проведат първите заседания на европейските граждански съвети, които ще обсъдят споделените идеи на онлайн платформата на Конференцията и ще подготвят предложения за разглеждане на пленарните сесии.