Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

БСП предлага повишение на пенсиите и парите за майчинство

21 юли 2021 17:14, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 2 седмици, брой четения: 131
Счетоводство

От БСП предлагат пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2017г., да се преизчислят със средномесечния осигурителен доход за страната за 2018 година от 1 септември 2021 г.

В мотивите към Законопроекта за допълнение на Кодекса за социално осигуряване се посочва, че бедността и неравенствата достигат недопустими размери, като в най-голяма степен това се отнася за хората над 65 години.

При линия на бедността за 2021 г. 369 лв., минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 1 януари стана 300 лева, а средната пенсия за 2021 г. ще е около 490 лв. Над 1,3 млн. пенсионери /60 на сто от общия брой/ са с пенсии под границата на бедността, се отбелязва още в мотивите.

Според вносителите положението е нетърпимо и се изискват бързи и неотложни мерки, а първото, което трябва да се направи е преизчисляването на старите пенсии.

Средният осигурителен доход за 2018 г. /889,90 лв./ е нараснал два пъти в сравнение с този от 2007 г. / 398,17 лв./. В резултат на това за последните 10 години различията между стари и нови пенсии, при еднакъв осигурителен принос, станаха значителни, пише още в мотивите.

В предварителната оценка на въздействието се отбелязва, че преизчисляването на пенсиите от 1 септември 2021 година със средния осигурителен доход за 2018 г. ще струва около 600 милиона лева.

Социалистите предлагат и промени в КСО, с които се цели обвързване на обезщетението за гледане на дете от 1 до 2-годишна възраст с размера на минималната заплата. За тази година обезщетението е 380 лева, според БСП трябва да е 650 лева.

Последно през 2014 г. обезщетението беше изравнено с минималната заплата. В мотивите пише, че по данни на националната статистика броят на осигурените, получаващи обезщетение за отглеждане на дете от 1 до 2 години, е малко под 30 хиляди. Допълнителните средства по бюджета на ДОО, необходими за прилагането на закона, са в размер на 32 млн. лв за месеците септември-декември 2021 г.

Основанията за законодателната инициатива са тежката демографска криза, в която е България. Броят на живородените деца в България за последните 10 години е спаднал със 17 хиляди - от 76 хиляди през 2010 г. до 59 хиляди през 2021 г., а само за последната година населението е намаляло със 193 807 души, пише в предварителната оценка на въздействието.

От БСП са внесли и законопроект за промяна на Закона за семейните помощи за деца. Предлага се да се отпуска по-висока еднократна помощ за раждане на второ и трето дете в размер на десет минимални работни заплати за работещи родители, които са осигурени минимум две години преди раждането.

БСП предлага също помощта за началото на учебната година за деца от семейства с ниски доходи да не е само за първи клас, но и за децата от 2, 3 и 4 клас. Изчисленията сочат, че допълнителните средства, необходими за тези мерки, ще са около 90 милиона лева.

От БСП са внесли отново Законопроект за възрастните хора, за който партията от години настоява. В първия работен ден на 46-ото НС социалистите са внесли и Законопроект за промяна на Закона за местните данъци и такси.

Източник: https://dariknews.bg/
Снимка: Станимир Петков