Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

На 23 юли 1927 година в Сливен е роден арх. Методи Тотев

23 юли 2021 20:06, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 2 месеца, брой четения: 211
Арх. Методи Тотев

На 23 юли 1927 година в Сливен е роден арх. Методи Тотев. След завършване на Мъжката гимназия в града следва във Висшия институт по архитектура и строителство и се дипломира през 1953 година.

Започва работа в Сливен като околийски архитект. По-късно той е един от първите служители на новосъздадената в града през 1958 година проектантска организация. След 1963 година е назначен за главен архитект на Сливен. По-късно, през 1966 година, става ръководител на проектантската организация в Сливен, клон на тази в Стара Загора. От 1967 г. до 1975 г. работи като архитект в ОНС – Сливен.

От 1975 г. до 1989 г. е ръководител на групата в Сливен към НИПК – София.

От 1989 г. до 1991 г. е главен архитект на Котел. През 1991 г. арх.Методи Тотев създава и ръководи фирма за проектиране „Тотарх”.

За Методи Тотев архитектурата бе призвание и смисъл на живота му – талант и дарба, съчетани с любов към работата и неизчерпаема творческа енергия. Творчеството му е огромно по обем и разнообразие – съчетание между богатото наследство и традиция на Сливенския край и необуздания, свободен духовен полет на художник и естет.

Уникалният му архитектурен стил може да се види в десетки индивидуални и колективни жилищни сгради. Впечатляващи са и разработките му, включително и интериорните решения и реализирането на възрожденските ансамбли на Чакърови къщи, Хаджиданчови къщи, къща „Миркович”, комплексите „Добри Желязков” и „Дебоя”, много реставрирани и осъвременени къщи в битови комплекси в Сливен, Котел, Жеравна, Медвен, Катунище.

За своите творчески постижения Арх. Методи Тотев е отличен с редица звания и награди, най-значимите от които са:

1977 г. – Орден „Кирил и Методий” I степен – златен

1984 г. – Звание „Заслужил архитект”

2001 г. – Звание „Почетен гражданин на Сливен”

2001 г. – Голяма награда за литература и изкуство „Добри Чинтулов”.

Арх. Тотев умира на 9 ноември 2008 година на 81 годишна възраст.