» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Скоростно изкачване на вр. Ботев с велосипеди - 2021 г.

02 August 2021 21:12, Lazar Vladislavov
Emission of: Sliven NET 2 months ago, number of readings: 197
Ботев е най-високият връх на Стара планина: 2376 м

На 31 юли се проведе скоростно изкачване на вр. Ботев с велосипеди: традиционна надпревара за голямата кристална купа на името на загиналия трагично Хари Тевекелян - организатор на първото проведено от БФ Туризъм изкачване на върха през 2001 г. Други 6 малки кристални купи получиха призьори в три възрастови групи, както и най-бързата при жените. По подобие на коломаратоните - бревети, всеки изкачил върха се разглежда като победител и получава поименна грамота с изписано времето на изкачване.

На Ботев традиционно стартират както елитни състезатели, които се борят за призовите места, така и колотуристи, които просто искат да достигнат до върха. Организаторите от БФ Туризъм винаги са се стремяли да подпомагат участието на всички желаещи така, че всеки финиширал да се почувства победител. Любопитен факт тази година беше участието на дядо и внук, които финишираха заедно в последната минута от контролното време! Димитър Балански от "Димитровец" Исперих доведе на Ботев не само своя внук, носещ неговото име, но още 4 участника от същия клуб.

След 2001 г., от 2009 г. изкачването на връх "Ботев" с велосипеди се провежда ежегодно, през тази година за тринадесети път. Стартът по традиция бе даден със сигнална ракета на бариерата в началото на черния път, в местност Паниците край гр. Калофер, където по традиция още от вечерта бе разположен палатковият лагер с голяма част от участниците. Трасето до връх „Ботев“ е с дължина 31.5 км с вертикална денивелация от 1660 м. Изкачването на върха е възможно със 100% каране на велосипеда и изисква много добра физическа, тактическа, техническа и кондиционална подготовка. Засича се само времето на изкачване.

На финала най-бърз бе Цветан Иванов - КК Васил Левски, с време много близко до рекорда на трасето /1:59 от 2014 г./ - 2:01:30. Димитър Михайлов от Янтра-Исполин финишира втори, първи в своята възрастова група 40-49 и получи малка кристална купа. На седмото си поредно участие, Димитър постигна най-добър личен резултат - 2:03. Трети поред - втори в групата си /18-40/, на върха се изкачи Богдан Стойчев - Верея, с време 2:11. На трето място в тази най-масова група се класира Александър Жеков, от един от най-прогресиращите нови спортни клубове: Блу Рокс - Сливен. Васил Стойчев от същия клуб получи другата малка купа, като първенец в групата 50+, с време 2:45. Георги Желев от клуб "Костенурките" завърши втори в групата 40-50, с време 2:41. Трети в тази група финишира Светлозар Йорданов от "Димитровец" Исперих. Това бе клубът с най-много участници. 4 от 5-те стартирали жени достигнаха върха, като кристална купа вдигна Виктория Данова от клуб "Васил Левски", с време 2:54. Всички участници получиха грамоти с изписани имена и време.

Транспортирането на багажа, подкрепителният пункт на върха, както снимките от проявата и награждаването нямаше да станат факт, ако не бяхме подкрепени за втора поредна година от ТОЙОТА КАЛЕ АУТО /http://sliven.toyota.bg/. Управителят на тази сливенска фирма - Христо Трънчев е поддръжник на здравословния начин на живот и велосипедния спорт – на този уникален, с дългогодишна история вид транспорт, който е бил използван в продължение на векове и който е прост, евтин, надежден и екологично чист, допринасящ за опазването на околната среда и профилактика на здравето, особено в условията на кризата с Covid 19.

Photos

Старт от ПаницитеКъм върхаКъм върхаКъм върхаФинал за най-бързияНа финала колоездачите пристигат поединично На финалаНаградитеПризьори в група 40+Най-бързите при дамитеПървенецът в група 50+Призьорите в най-масовата група 18-40След финала всеки поема по обратния пътДядо и внук получиха грамотите си в палатковия лагер