Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Паметна плоча на княз Николай Николаевич откриха в село Николаево

10 август 2021 12:10, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Общински съвет - Сливен преди 2 години, брой четения: 419
Pameten znak

По повод 190 години от рождението на княз Николай Николаевич и 130 години от неговата кончина, днес в село Николаево, носещо неговото име, бе открита паметна плоча. Гости на събитието бяха кметът Стефан Радев, председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев и общественици.

Николай Николаевич е член на руското императорско семейство, княз, военен деец, фелдмаршал. Участник в Руско-турската война /1877-1878 г./, главнокомандващ действащата руска армия на Балканския полуостров. Подписва основите на мира между Русия и Османската империя, които залягат в основните клаузи на Санстефанския мирен договор.

„Неговото име носи нашето село – Николаево и се радвам, че заедно с кмета на община Сливен Стефан Радев и председателя на общинския съвет Димитър Митев, откриваме негова паметна плоча“, заяви кметският наместник Данка Кънева пред жителите и гости по време на откриването. От свое и от името на жителите на село Николаево тя благодари за подкрепата на Община Сливен, Общински съвет-Сливен и местни спонсори. В церемонията с изпълнения се включиха и певческата група при Народно читалище „Светлина 1912“ в селото.

Паметният знак е изработен от скулптора Марин Марков, който участва в проекта по възстановяване на паметника на Шести артилерийски полк в Сливен.

 

Снимки

Pameten znakPameten znakPameten znakPameten znakPameten znakPameten znakPameten znakPameten znak