Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

ЕК ще ни подкрепи финансово и технически в борбата против шапа

21 януари 2011 17:27,
Излъчване: Област Сливен преди 13 години, брой четения: 1048

На 21 януари 2011 г. в областна администрация се получи информация от Министерство на земеделието и храните, Дирекция „Връзки с обществеността и протокол ” за финансовата и техническа подкрепа, която Европейската комисия ще предостави на Българи за борбата против шапа

Г-н Кийт Симптън, ръководител на мисията на ЕК, която е на посещение в България, във връзка с шапа на среща с български ветеринари в МЗХ съобщи, че несъмнено ще получим финансова и техническа подкрепа от Европейската комисия за борбата против шапа.

На срещата европейските експерти изложиха своя доклад, който проследява последователно събитията от констатираната първа положителна проба през м. декември до момента. Те поздравиха българските си колеги за бързите и адекватни реакции и предприети мерки за овладяване от разпространението на заразата във вътрешността на страната и за опитността им при залавяне и изследване на диви прасета в района. Експертите призоваха българските си колеги към засилване на наблюденията над домашни животни и незабавно пристъпване към регистрация и идентификация на животните от засегнатите райони. Призоваха също и към обмисляне на евентуален план Б, който да включва ваксинация на домашните животни.

В срещата участваха председателят на Регионалното бюро за югоизточна Европа на Световната организация по здравеопазване на животните /OIE/ проф. Никола Белев, съветникът на министъра д-р Хинрих Майер-Жерболе, генералният директор на Националната ветеринарномедицинска служба д-р Йордан Войнов, директорът на дирекция „Здравеопазване на животните и безопасност на храните” в МЗХ д-р Венцеслава Тасева, ветеринари и експерти.