Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

На 12 септември 1921 година е роден писателя-фантаст Станислав Лем

12 септември 2021 11:25, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 2 месеца, брой четения: 209
Станислав Лем

На 12 септември 1921 година е роден Станислав Лем – един от малцината писатели фантасти, които успяват да си извоюват голямо име в световната литература.

Роден е в град Лвов, който по онова време е в границите на Полша, а днес е на територията на Украйна. В началото на Втората световна война, когато 18-годишният Лем учи медицина, Полша е окупирана от германците. По време на войната работи като механик и се включва в съпротивата срещу нацистите. След войната Полша попада в соцлагера и до края на 80-те години остава под контрола на Съветския съюз.

Лем се отказва от следването и се ориентира към писането. Комунистическото правителство на Полша не допуска критично отношение към своя строй и писателят разбира, че единственият начин да се изразява свободно е научната фантастика. На 30 години той публикува първия си роман „Астронавти“.

Едва с появата на „Соларис“, 10 години по-късно, Лем става известно име в литературата. В “Сларис” учени от Земята изследват загадката на планета, където единственото живо същество е интелигентният океан, покрил цялата ѝ повърхност. Океанът извиква видения от миналото на учените и така ги насочва да изследват собствения си разум. Романът е филмиран от прочутия режисьор Андрей Тарковски.

Освен романи пише и поредица от хумористични разкази за приключенията на астронавта Йон Тихи, както и за звездния навигатор Пиркс. Те са сатира на неговото съвремие и на обществения светоглед.

Станислав Лем умира от сърдечна болест на 27 март 2006 година в Краков.

Снимки

Романът на Станислав Лем "Соларис"