Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Ива Митева: Няма да има извънредно заседание на парламента в понеделник

12 септември 2021 13:25, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 2 месеца, брой четения: 197
Ива Митева

В понеделник категорично няма да има извънредно заседание на парламента, заяви председателят на 46-ото Народно събрание Ива Митева, предаде БГНЕС.

В петък на искането на „Демократична България“ за извънредно заседание на НС в понеделник събра необходимите по правилник 48 подписа на депутати, след като беше подкрепено и от „Има такъв народ“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“. То цели да бъдат приети окончателно промените в закона, свързан с Бюрото за защита на свидетелите, които прехвърлят структурата от главния прокурор към правосъдното министерство.

„Не съм насрочила извънредно заседание за понеделник, защото предложението постъпи в деловодството късно през нощта петък срещу събота“, каза тя пред бТВ. И обясни, че не може да насрочи такова заседание в понеделник, защото това ще бъде в нарушение на правилника. Според него доклад не може да се обсъжда, ако не са изминали 72 часа от неговото раздаване на депутатите.

Митева смята, че този доклад спокойно може да се разгледа в сряда, 15 септември Тя призова президента Румен Радев да не разпуска Народното събрание преди сряда, за да може да се състои това последно заседание на парламента.

Президентът Румен Радев обяви вчера, че ще насрочи предсрочните парламентарни избори за 14 ноември, когато ще има избори 2 в 1, тъй като Народното събрание вече реши, че първия кръг на президентските избори ще е на същата дата.

Според Конституцията на България избори за ново Народно събрание се произвеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното. Освен това актът, с който президентът разпуска Народното събрание, определя и датата на изборите за ново Народно събрание.

„Нямам информация, кога ще бъде разпуснато Народното събрание. Надявам се, че ще може да проведе заседанието си в сряда“, каза Митева. Тя смята, че държавният глава спокойно може да издаде указа за предсрочни избори.

„Ако се откажа да бъда в листите на „Има такъв народ“, това означава, че се отказвам от промяната и няма да дам добър знак към всички млади хора, които призовавах да бъдат активни политически“, категорична е Митева пред bTV.

Източник: БНР
Снимка: bTV