Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Над 60 български творци представят авторската си продукция на Mish Mash Fest – The Autumn Edition

12 септември 2021 18:41, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 месец, брой четения: 162
Mish Mash Fest – The Autumn Edition

Мish Mash Fest – The Autumn Edition превзе столичния площад „Славейков“, където над 60 български творци показват своите авторски произведения, като сред тях има и такива, които сами ги изработват. За първи път в есенното издание може да се видят и закупят винилови плочи. Това каза за БГНЕС Косара Чигирева, която е един от създателите на фестивала.

Благодарение на това събитие авторите имат възможност да представят творбите си пред широката публика.

„Има различен тип автори – някои се занимават с ръчно изработени детски кукли; има красиви издания на детски книги; има изключително интересни автори на бижута, които сами ги изработват; има различни представители на ювелирното изкуство, керамиката; различни изделия от кожа и все интересни български неща“, изброи Косара Чигирева и добави, че фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2021 г.

Сред участниците срещаме Мария, по-известна като Miss Me Today и художник четвърто поколение. Родена в България, израснала в Унгария, след това живяла в Берлин, Америка, Аржентина, преди 6 години решава отново да се завърне в родината си, защото я обича, дава й възможности за развитие и се чувства добре.

„Предлагам предимно илюстрации на автентични места, като например едно от тях е „Перото“. То е рисувано по поръчка. Но също така рисувам и неща, които са важни за мен – като баница с боза или киселото мляко, което също е много любимо мое нещо. За мен артерафкти са нещата от околната среда - лютеницата, билетчето от трамвая и затова имам илюстрация с трамвая на София“, сподели тя.

Мария уточни, че всичко което рисува е част от живота й.

„Специфичното за моите илюстрации е, че всяка една има собствена история. Те не са само илюстрации, но са и спомени“, обясни тя и добави, че до момента има към 15 илюстрации на София, като в момента работи по проект, в рамките, на който ще пресъздаде емблематични сгради като НДК, Народния театър и др.

Миглена Василева е една от двете жени, чиито ден минава в създаване на кукли. Споделя, че работата е трудоемка, но макар и много пипкава, тя не ги изнервя, а напротив – успокоява ги.

„Куклите правим от текстил и естествени материи. Не лепим нищо по нашите играчки, всичко е шито и бродирано. Муцунките на играчките ги бродираме на ръка“, обясни Василева от бранда „Пипилота“.

Разказва, че първоначално тръгнали с идеята да създават кукли за деца, но в годините видели как и големи хора си купуват и си ги подаряват едни на други. Според нея това се дължи на факта, че всеки един от възрастните носи детето в себе си.

„Вдъхновението в самото началото дойде от нашите деца или някак си откриваме детето вътре в нас, но най-вече срещата с хората и този пламък в детските очи, когато се спрат на масата, ни дават най-голямото вдъхновение“, каза тя.

От думите й стана ясно, че хората търсят всевъзможни кукли, като често в една виждат различни нека и дава пример с куче, което някои оприличават на вълк, мечка или нещо друго.

Фестивалът продължава до 19:00 часа днес, а следващият се очаква в края на октомври.

Източник: БГНЕС

Снимки

Косара Чигирева