Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Плановете на ЕС за създаване на ново тяло за борба с бъдещите пандемии и здравни кризи

14 септември 2021 19:10, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 седмица, брой четения: 92
Европейски парламент

Предложеният от Европейската комисия нов орган за подготовка срещу бъдещи здравни кризи чрез разработване на „медицински противодействия“.

Задачите и правомощията на новия Орган за готовност и реагиране при извънредни ситуации в здравеопазването (HERA) ще бъдат подробно описани в решение, което ще бъде обсъдено днес (14 септември) на заседание на 27-членната колегия на комисарите.

Тогава той ще бъде официално приет в четвъртък (16 септември), когато се очаква предложението да бъде представено.

Обявено вече през февруари, HERA ще се превърне в ключов фактор за укрепване на способността на Европа да предотвратява, открива и бързо реагира на трансгранични здравни извънредни ситуации.

„COVID-19 няма да бъде последната извънредна ситуация в областта на общественото здраве, нито непременно най-лошата“, пише изпълнителният директор на ЕС в съобщението, подчертавайки важността на подобряването на готовността за справяне с „продължаващите и нарастващи рискове, не само от пандемиите, но и също и на заплахи като биотероризма “.

Обявяването на HERA, което ще започне да функционира напълно в началото на 2022 г. след кратка преходна фаза, се очаква да бъде един от основните акценти в обръщението за състоянието на Съюза, което председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен ще представи пред Европейския парламент в сряда (15 септември).

Новият орган ще бъде по същество натоварен с „разработването, производството, снабдяването и справедливото разпределение на ключови медицински мерки“.

Ваксините, антибиотиците, медицинското оборудване, химическите противоотрова, терапевтичните средства, диагностичните тестове и личните предпазни средства (ЛПС), като ръкавици и маски, са посочени като „медицински мерки за противодействие“ в предложението на Комисията.

Основните му мисии ще бъдат засилване на координацията между ЕС и държавите -членки както при готовността, така и при реагиране на кризи, както и преодоляване на уязвимостите и стратегическите зависимости в рамките на ЕС, свързани с разработването, производството, снабдяването, складирането и разпространението на медицински мерки за противодействие./Euractiv

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
Снимка: sliven.net