Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Община Сливен получи Голямата награда на журито за най-оригинално събитие в туристическия конкурс "Чети и пътувай"

01 октомври 2021 13:48, Връзки с обществеността
Излъчване: Община Сливен преди 2 години, брой четения: 445
---

Приключи осмото издание на Националния конкурс READ&TRAVEL („ЧЕТИ И ПЪТУВАЙ“) на Международното изложение „Културен туризъм” – Велико Търново. Конкурсът е част от програмата на изложението и се обявява всяка година в рамките на единствения специализиран форум за културен туризъм у нас. Поради отмяна на изложението през миналата година, журито връчва сега наградите си за две последователни години – 2019 и 2020 г. Допълнителна възможност за Голямата награда на журито, беше дадена и за участие не само с традиционни, но и с онлайн събития.

 

Тази година във връзка със заповед РД-01-748/02.09.2021 на Министерство на здравеопазването относно въвеждане на временни противоепидемични мерки на територията на България, предвиденото XVII-то издание на Международното туристическо изложение „Културен туризъм“ се отложи за пролетта на 2022 г. Но обявените през м. юли издания на Националния конкурс READ & TRAVEL („ЧЕТИ И ПЪТУВАЙ”), както и Националния студентски конкурс за най-добра разработка на туристическа тематика, се проведоха, тъй като след 8 септември т.г., вече бяха на финалния етап от провеждането си.

 

Носители на наградите на Националния конкурс READ&TRAVEL в отделните категории, са :

 

Голямата награда на журито за 2019 г. – Най-оригинално събитие в областта на културния туризъм за 2019 г. е присъдена за „Нетипична Нощ на музеите с Типично“ на Община Сливен. Организатори на събитието са Регионален исторически музей „Д-р Симеон Табаков", Национална художествена галерия „Димитър Добрович", Национален музей на текстилната индустрия, Късноантична и средновековна крепост Туида и Община Сливен. То е проведено на 18 май 2019 г. за Международния ден на музеите и Европейска нощ на музеите с участието на над 500 деца и възрастни. Предвидените мероприятия в програмата бяха основно насочени към младите хора и децата, които освен че се разходиха из музейни обекти на територията на Община Сливен и се запознаха с културно-историческото ни наследство, имаха възможност да участват в специално разбработена игра под формата на карта с инструкции.

 

В категория „Най-интересни туристически издания“ за 2019 г. – наградата получава сборникът „MICE туризмът: фестивали, инсентиви, конференции, изложения“ – на Варненската туристическа камара от 12-я Черноморски туристически форум, издателство „Славена“. За 12-ти път в рамките на традиционния форум е издаден сборник с материали, посветени на основната тема с 24 доклада от изтъкнати учени и експерти от сферата на туризма.

 

В категория „Най-оригинални плакати за събития в областта на културния туризъм“ с поощрителна награда е отличен плакат за празничния концерт „Вокалната музика в творчеството на Панчо Владигеров“ на Клуб ЮНЕСКО Варна. Той е създаден през 1990 г. и отбелязва 30 години от своето създаване на 24 май 2020 г. Концертът е организиран от Клуб ЮНЕСКО - Варна на 22 май 2019 г. във ВСУ „Черноризец Храбър“.

 

Голямата награда на журито за 2020 г. – Най-оригинално събитие в областта на културния туризъм за 2020 г. е присъдена на Община Габрово за Карнавал Габрово – първият в света карнавал по време на изолация, онлайн версия на най-популярното събитие в Габрово в сферата на културния туризъм. Над 90 000 души са пред екраните на компютри, таблети и смартфони, за да наблюдават стрийминг програмата на събитието, първият карнавал по време на изолация се излъчва и по местното радио. Вместо традиционното шествие по габровските улици минават само три карнавални платформи с три отделни маршрута, които обаче заедно поставят и рекорд за най-дълго трасе на карнавал в България – 33 км. Габровци и приятелите им от цял свят имат възможност да наблюдават движението на платформите и да се включат с поздрави, снимки и видеа на хаштаг #Габрово2020 и #Gabrovo2020.

 

Поощрителна награда в тази категория за 2020 г. получава Пътуващата изложба „Техниката около нас по времето на народната власт“ на Националният политехнически музей – София. Изложбата е открита на 12 ноември, с различни съпътстващи прояви, гостува на няколко места в страната и е отразена в над 90 публикации в медиите. Специален акцент в нея е поставен върху дейността на създателя на първия български персонален компютър - инж. Иван Марангозов. След наложения локдаун (28.11.2020 – 21.12.2020 г.), изложбата продължава да се развива във виртуална среда.

 

В категория „Най-интересни туристически издания“ за 2020 г. – е отличен пътеводителят „Седем дни в Родопите– от Ивайловград до Гоце Делчев“ с автор Ели Иванова, издателство Сиела. Тя нарича този маршрут символично Родопската магистрала. Книгата описва 44 туристически обекта, сред които има крепости, долмени, пътеки, водопади, мостове, извори, меандри и китни родопски градчета, пазещи вековна история, стара архитектура, предания от минали времена и невероятни гледки. Ели Иванова е създател на туристическия блог Друми в думи.

 

В категория за „Най-професионални туристически сайтове“ за 2020 г. наградата получава Община Варна за официален туристически портал на Варна - VISIT.Varna.bg. От 1 юли 2020 г. той с изцяло нова и съвременна визия, с нови рубрики, снимки и видео материали. Сайтът се поддържа общо на шест езика: български, английски, руски, немски, френски и румънски. Специално място е отделено на рубриките: забележителности, транспорт в и около града, атракции, музеи, храмове, паркове, галерии, арт пространства, възможности за спорт с богат снимков и видео материал. Към настоящия момент в сайта са публикувани над 600 авторски снимки и над 100 тематични видеа, собственост на Visit Varna – Община Варна. Специално за сайта е разработен технически модул „Туристически маршрути“.

 

Поощрителна награда в тази категория за 2020 г. е присъдена на туристическия блог „Bougie Streets“ на Веселина Василева. В мултимедийната платформа за туризъм, приключения, градска култура и свободно време, се популяризира България като туристическа дестинация. Отразява се активния културен живот в страната, опазването на културното наследство и разпространяване на посланията на създателите чрез атрактивно визуално съдържание и 3D виртуални разходки. Уебсайтът съдържа авторски публикации на български и английски език.

 

Организаторите благодарят на участниците от страната за включването в осмото издание на Националния конкурс READ&TRAVEL („ЧЕТИ И ПЪТУВАЙ“) с номинации за 2019 г. и 2021 г. Макар проведен в различен от традиционния формат, заради въведените временни противоепидемични мерки на територията на България, които заедно с МТИ „Културен туризъм” – Велико Търново, отложиха десетки събития у нас, конкурсът ще продължи да отличава най-добрите номинации в своите утвърдени категории.