Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Район Тараклия предлага сътрудничество със Сливенска област

05 октомври 2021 15:59,
Излъчване: Област Сливен преди 2 години, брой четения: 390
среща

Областният управител Минчо Афузов се срещна с председателя на Тараклия Иван Паслар. Гостът отправи покана за сътрудничество с област Сливен в сферата на образованието, културата и стопанския сектор с административния район, оформил се като център на българите в Молдова. „В Бесарабия българите са над 70 000 души. След преселването, вече 250 години живеем там, пазим традициите, културата и етническите си корени“, каза гостът. Той съобщи, че в Тараклия се намира единственият български университет извън страната ни. „Времето върви напред. Днес младите се информират чрез интернет, фейсбук. Но е друго, ако видят родината си и как преподават българските преподаватели“, заяви Паслар. Той изрази надежда, че в Деня на бесарабските българи, 29 октомври, в Тараклия ще посрещнат областния управител и други приятели от Сливенска област. На тази дата домакините организират международна конференция за бесарабските българи с участието на учени и изследователи от Молдова и Украйна. „29 октомври за нас е голям празник. Надяваме се, че в конференцията ще участват и учени от България“, допълни Паслар.

 

„Всеки от нас носи в сърцето си любовта към българите – преселници и техните потомци в днешна Молдова и Украйна. Винаги сме отворени за сътрудничество“, каза в отговор Минчо Афузов. Областният управител ще окаже съдействие на председателя на район Тараклия за осъществяването на среща в Министерството на отбраната във връзка с нуждата от ремонти на паметниците на Васил Левски и на майор Олимпий Панов в Тараклия.

В срещата участваха Степан Карамалак от отдел "Външно сътрудничество" в район Тараклия и зам. областният управител Димитринка Петкова.