» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Областният управител председателства заседание на Постоянната комисия по заетост

26 January 2011 16:14,
Emission of: District Sliven 13 years ago, number of readings: 1130
снимка

На 26.01.2011 г. /сряда/ в заседателната зала на областна администрация се проведе заседание на Постоянната комисия по заетост за съгласуване на държавния план-прием за учебната 2011/2012 г. по професии и специалности в професионалните гимназии, професионалните училища и в паралелките за придобиване на професионална квалификация в общообразователни и специални училища на територията на област Сливен.

Председател на Постоянната комисия по заетост е областният управител г-н Марин Кавръков. На заседанието присъстваха заместник областният управител г-н Пейчо Пейчев, който е и заместник председател на комисията, началникът на Регионалния инспекторат по образованието г-жа Бисерка Василева, представители на регионалните структури на работодателите, които не са включени в състава на комисията и членовете на Постоянната комисия по заетост.

Заседанието се провежда в съответствие с изискванията на Правилника за прилагане на Закона за народната просвета и Закона за професионалното образование и обучение, съгласно които началникът на Регионалния инспекторат по образованието в срок до 01.02.2011 г. следва да предложи на министъра на образованието, младежта и науката да утвърди държавния план-прием по професиите и специалностите за учебната 2011/2012 г., като предложението следва да се съгласува с Постоянната комисия по заетост към Областния съвет за развитие на област Сливен и регионалните структури на работодателите.

На заседанието г-жа Славка Тошева – старши експерт по професионално образование в Регионален инспекторат по образованието – Сливен и член на Постоянната комисия по заетост, представи информация за мрежата от институции, осъществяващи професионално образование и обучение в област Сливен и предложенията за държавен план-прием по професии и специалности за учебната 2011/2012 г.

Предложенията за държавен план-прием по професии и специалности за следващата учебна година са направени съобразно утвърдения от министъра на образованието списък на професиите за професионално образование и обучение и в съответствие с търсенето на кадри на пазара на труда.

Като изхождат от приоритетите в Областната стратегия и програмите за развитие на общините, отчитат наличието на информация за проявяващи се тенденции в търсенето на пазара на труда на територията на областта и осъзнавайки необходимостта от гъвкава политика при определяне на държавния план-прием по професии и специалности, 3 професионални гимназии са направили предложения за осъществяване на обучение за първи път през учебната 2011/2012 г. по нови за съответната гимназия професии или специалности, както следва:

Професионална гимназия по механотехника – Сливен:

- „Монтьор на подемно-транспортна техника”, специалност „Подемно-транспортна техника, монтиране на пътни транспортни средства”, прием след завършено основно образование, за придобиване на втора степен на професионална квалификация /СПК/;

- „Организатор в дървообработването и производството на мебели”, специалност „Мебелно производство”, прием след завършено основно образование, за придобиване на трета степен на професионална квалификация;

Сливенска професионална гимназия по строителство и геодезия "Арх. Георги Козаров” – Сливен

- професия “Дизайнер”, специалност “Интериорен дизайн”; трета СПК

- професия “Брокер”, специалност “Недвижими имоти”; прием след 7 клас, трета СПК;

Професионална гимназия по техника и технологии "Атанас Димитров"- гр. Нова Загора

- професия „Оператор на компютър”, специалност „Текстообработване”.

Постоянната комисия по заетост съгласува предложенията за държавния план- прием.

За да отговоря план-приема на изискванията на пазара на труда, Министерството на образованието, младежта и науката обмисля идеята за определяне на защитени професии. Идеята е определени професии, които са важни и работодателите имат необходимост от специалисти, но не са особено атрактивни за младите хора, да станат защитени професии. Във връзка с това от всяка област ще се иска предложение за няколко такива професии.

Г-жа Бисерка Василева – началник на Регионалният инспекторат по образованието откри дискусията за защитените професии. Необходимо е бизнеса ясно да заяви желанието си за кадри, да се анализира състоянието на трудовия пазар и необходимостта от съответните професии.

Photos

снимкаснимкаснимка