Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Безплатни железопътни билети разкриват Европа на младите

13 октомври 2021 19:58, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 3 дни, брой четения: 85
Алис и Лизи бяха сред възползвалите се от възможността да пътуват из Европа през лятото на 2019 г. Снимка: @lisi_meets_world в Instagram

Започва ново набиране на заявки за безплатни билети за пътуване с влак – инициативата DiscoverEU предлага на още млади хора да опознаят Европа.

Около 70 000 души на 18-годишна възраст, сред които и близо 1 000 българи, са получили възможност да пътуват безплатно из Европа от 2018 г. В новия етап на инициативата, който е отворен до 26 октомври 2021 г., ще могат да участват и млади хора, лишени от възможността да пътуват през 2020 г. заради пандемията.

Инициативата бе предложена първоначално от участници в Срещата на европейската младеж (EYE) на Парламента през 2014 г., а след това тя получи подкрепа от депутатите в ЕП.

 

Опознайте ЕС

Билети ще могат да получат тези, които са били родени между 1 юли 2001 г. и 31 декември 2003 г. Кандидатстващите ще трябва да отговорят на няколко въпроса при подаването на заявка. Участниците в схемата ще могат да пътуват в рамките на 30 дни до най-малко една друга страна от ЕС между 1 март 2022 г. и 28 февруари 2023 г.

Пътуването ще бъде главно с влак, но в някои случаи и с автобус и ферибот. В ограничени случаи ще бъде възможно и пътуване със самолет (например, за хора с увреждания и живеещи в отдалечени райони).

Хората с увреждания ще имат възможност да потърсят допълнителна помощ - например, за покриване на разходите на човек или куче, което придружава незрящи.

Mожете да кандидатствате онлайн на специалната страница на Европейския младежки портал, а за повече информация прегледайте отговорите на често задавани въпроси.

 

Подкрепа от Европейския парламент

От самото начало Европейският парламент бе силен поддръжник на инициативата, като депутатите са гласували три резолюции в подкрепа.

Парламентът е убеден, че инициативата ще позволи на младите хора да се запознаят с културното разнообразие на Европа и да се сближат със свои връстници от други части на континента. Това би допринесло за утвърждаването на общите европейски ценности.