» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Безплатни железопътни билети разкриват Европа на младите

13 October 2021 19:58, Stanimir Petkov
Emission of: Club of invalids-Sliven 1 week ago, number of readings: 97
Алис и Лизи бяха сред възползвалите се от възможността да пътуват из Европа през лятото на 2019 г. Снимка: @lisi_meets_world в Instagram

Започва ново набиране на заявки за безплатни билети за пътуване с влак – инициативата DiscoverEU предлага на още млади хора да опознаят Европа.

Около 70 000 души на 18-годишна възраст, сред които и близо 1 000 българи, са получили възможност да пътуват безплатно из Европа от 2018 г. В новия етап на инициативата, който е отворен до 26 октомври 2021 г., ще могат да участват и млади хора, лишени от възможността да пътуват през 2020 г. заради пандемията.

Инициативата бе предложена първоначално от участници в Срещата на европейската младеж (EYE) на Парламента през 2014 г., а след това тя получи подкрепа от депутатите в ЕП.

 

Опознайте ЕС

Билети ще могат да получат тези, които са били родени между 1 юли 2001 г. и 31 декември 2003 г. Кандидатстващите ще трябва да отговорят на няколко въпроса при подаването на заявка. Участниците в схемата ще могат да пътуват в рамките на 30 дни до най-малко една друга страна от ЕС между 1 март 2022 г. и 28 февруари 2023 г.

Пътуването ще бъде главно с влак, но в някои случаи и с автобус и ферибот. В ограничени случаи ще бъде възможно и пътуване със самолет (например, за хора с увреждания и живеещи в отдалечени райони).

Хората с увреждания ще имат възможност да потърсят допълнителна помощ - например, за покриване на разходите на човек или куче, което придружава незрящи.

Mожете да кандидатствате онлайн на специалната страница на Европейския младежки портал, а за повече информация прегледайте отговорите на често задавани въпроси.

 

Подкрепа от Европейския парламент

От самото начало Европейският парламент бе силен поддръжник на инициативата, като депутатите са гласували три резолюции в подкрепа.

Парламентът е убеден, че инициативата ще позволи на младите хора да се запознаят с културното разнообразие на Европа и да се сближат със свои връстници от други части на континента. Това би допринесло за утвърждаването на общите европейски ценности.