Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Кандидатствайте за наградата на Парламента за журналистика

14 октомври 2021 15:00, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 година, брой четения: 269
Дафне Каруана Галиция беше убита на 16 октомври 2017 г., след като бомба експлодира в колата ѝ

Европейският парламент приема номинации за новата награда за журналистика на името на убитата малтийска разследваща журналистка Дафне Каруана Галиция.

Създаването на наградата беше обявено на 16 октомври 2020 г., когато се отбелязва годишнината от смъртта на Дафне Каруана Галиция. Призът ще отличава постижения в областта на журналистиката, отразяващи ценностите на ЕС. Срокът за кандидатстване за наградата през 2021 г. е до 31 август.

„Наградата „Дафне Каруана Галиция“ ще отбелязва ключовия принос на журналистите за опазване на нашите демокрации и ще припомня на гражданите за значението на свободната преса. Наградата е създадена, за да помогне на журналистите в тяхната ценна и често опасна работа и за да покаже, че Европейският парламент подкрепя разследващите журналисти“, заявява заместник-председателят на Парламента Хейди Хаутала.

 

Връчване на наградата

Годишната награда в размер от 20 000 евро ще бъде връчена в Европейския парламент за първи път през октомври 2021 г. Тя ще отличава журналисти или журналистически екипи от всякаква националност, чиито материали са били публикувани или излъчени от медии в ЕС. Кандидатите за наградата и носителят ще бъдат определяни от независимо жури.

 

Коя е Дафне Каруана Галиция

Дафне Каруана Галиция беше малтийска журналистка, блогър и активистка срещу корупцията, която отразяваше теми, свързани с прането на пари, организираната престъпност, продажбата на гражданство и връзките на малтийското правителство с Досиетата от Панама. Първоначално жертва на тормоз и заплахи, тя беше убита с бомба, поставена в колата ѝ, на 16 октомври 2017 г.

Отзвукът от случая и недоволството от начина на разследване на убийството доведоха до оставката на малтийския министър-председател Джоузеф Мускат през януари 2020 г.

В резолюция от декември 2019 г. Парламентът изрази загриженост за спазването на принципите на правовата държава в Малта и поиска от Европейската комисия да предприеме конкретни мерки.

 

Нужда от свободни медии

В доклад на Съвета на Европа за безопасността на журналистите се посочват 201 сериозни нарушения на свободата на медиите в Европа през 2020 г. Това е увеличение с 40% на случаите спрямо 2019 г. и е най-високият брой от началото на наблюдението през 2014 г. Броят на сигналите за физически нападения (52 случая) и за тормоз и натиск (70 случая) достига рекордно ниво.

Европейският парламент оценява значението на свободните медии и настоява страните в ЕС да работят за плурализъм и независимост на медиите, както и да осигуряват адекватно публично финансиране. Пандемията от коронавирус още веднъж показа голямото значение на свободата на медиите.