» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Роуминг на мобилни телефони: евродепутатите върнаха разширяването на безплатния роуминг в ЕС

14 October 2021 15:09, Stanimir Petkov
Emission of: Club of invalids-Sliven 1 month ago, number of readings: 110
Европейски парламент

Индустриалната комисия на Парламента гласува за удължаване на схемата „Роуминг като у дома“ за още десет години.

Актуализираното законодателство, продължение на премахването на таксите за роуминг през 2017 г., също прави корекции, целящи по-добри роуминг услуги за пътуващите.

Според текста, приет от евродепутатите, потребителите ще продължат да се радват на възможността да използват мобилните си телефони, когато пътуват в чужбина в ЕС, без допълнителни такси в допълнение към това, което вече плащат у дома.

Освен това те биха имали право на същото качество и скорост на мобилната връзка в чужбина, както у дома. Доставчиците на роуминг ще бъдат задължени да предлагат условия за роуминг, равни на предлаганите в страната, ако същите технологии и условия са налични в мрежата в страната, която хората посещават. Евродепутатите искат да забранят търговските практики, намаляващи качеството на услугите на регулираните услуги за роуминг на дребно (например чрез превключване на връзката от 4G към 3G).

 

Безплатен достъп до спешни услуги

Достъпът до спешните услуги ще бъде предоставен на пътниците без допълнително заплащане - независимо дали чрез обаждане или SMS, включително предаването на информация за местоположението на обаждащия се. Операторите също ще трябва да предоставят информация на роуминг потребителите относно европейския номер за спешни повиквания 112, съгласиха се евродепутатите. Евродепутатите също искат хората с увреждания да имат достъп до спешни услуги без допълнителни такси.

 

Прекратяване на допълнителни такси за разговори в рамките на ЕС

Евродепутатите също предлагат прекратяване на допълнителните такси за разговори в рамките на ЕС (например при обаждане от Белгия до Италия), които в момента са ограничени до 19 цента на минута. Потребителите ще плащат само допълнителните разходи, обективно обосновани от доставчика.

 

Цитат

Водещият евродепутат Ангелика Уинциг (EPP, AT) заяви: „Роуминг като у дома е безпрецедентна европейска история на успеха. Той показва как всички ние имаме пряка полза от единния пазар на ЕС. Искаме да намалим допълнително разходите и да подобрим качеството на услугите за всички европейски граждани. Това е възможност за нас да добавим някои забележителни подобрения, които ще бъдат от полза за гражданите и бизнеса, без да причиняват смущения на операторите на мобилни мрежи. С този регламент ние правим друга важна стъпка към истински европейски цифров единен пазар, за успешен, силен и ефективен Европейски съюз на бъдещето ”.

 

Следващи стъпки

Новите правила ще трябва да бъдат съгласувани от Парламента и Съвета, преди те да влязат в сила. Докладът беше приет със 67 гласа „за”, 7 гласа „въздържал се”. Евродепутатите гласуваха за започване на преговори със Съвета с 67 гласа „за” и 7 „въздържал се”. Мандатът ще бъде обявен по време на пленарната сесия от 18 до 21 октомври. Съветът прие своя мандат за преговори на 16 юни 2021 г. След това първият трилог ще се проведе на 26 октомври.

 

Заден план

Регламентът за роуминг установи правилото „Роуминг като у дома“ (RLAH), което налага прекратяване на таксите за роуминг на дребно от 15 юни 2017 г. в ЕС. Регламентът е част от постиженията на единния цифров пазар на ЕС и е в сила до 30 юни 2022 г.

Пет години след приемането на регламента през 2015 г. Комисията преразгледа схемата, за да оцени нейните последици и необходимостта от удължаване. В своята оценка на въздействието Комисията посочи, че пазарните условия все още не гарантират, че безплатният роуминг може да продължи без регулаторна намеса, и предложи да се удължат правилата след настоящата им дата на изтичане на 30 юни 2022 г.