Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Награда Сахаров 2021: представяне на финалистите

14 октомври 2021 15:30, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 година, брой четения: 274
Европейски парламент

Афганистанките, руският опозиционер Алексей Навални и бившият временно изпълняващ длъжността президент на Боливия Жанин Аньес бяха включени в краткия списък за наградата „Сахаров“ за 2021 г.

След съвместно гласуване от членовете на комисиите по външни работи и развитие в четвъртък, 14 октомври, финалистите за наградата на Сахаров за свобода на мисълта на Европейския парламент за 2021 г. са:

Група афганистански жени, борещи се за равенството и правата на човека в своята страна;

Бивш временен президент на Боливия Жанин Аньес;

Руският опозиционен политик и антикорупционен активист Алексей Навални.

 

Прочетете повече за всички номинации тук: https://www.europarl.europa.eu/news/en/headlines/eu-aAffairs/20210916STO12702/sakharov-prize-2021-the-nominees

 

Следващи стъпки

Конференцията на председателите на Европейския парламент (председател и лидери на политически групи) ще избере последния лауреат в сряда, 20 октомври. Самата награда ще бъде връчена на церемония в полуцикъла на Европейския парламент в Страсбург на 15 декември.

 

Заден план

Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта се присъжда всяка година от Европейския парламент. Той е създаден през 1988 г. в чест на личности и организации, защитаващи правата на човека и основните свободи. Той е кръстен в чест на съветския физик и политически дисидент Андрей Сахаров, а паричната награда е 50 000 евро.

Миналата година Парламентът присъди наградата на демократичната опозиция на Беларус, представена от Координационния съвет, инициатива на смели жени и представители на политическото и гражданското общество.