Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Янев: Затваряме въглищните централи най-рано през 2038 г.

14 октомври 2021 17:21, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 седмица, брой четения: 391
Служебният премиер Стефан Янев

В приетия днес от правителството План за възстановяване и устойчивост е заложен сценарий за затваряне на въглищните централи с две дати - 2038 и 2040 година. Следващото Народно събрание ще фиксира дата на затваряне на базата на технически анализ, посочи премиерът Стефан Янев.

 

Служебният премиер коментира:

"Механизмът за фиксиране на тази дата тепърва предстои, на базата на технически анализ. Това, което сме дали, не са три дати, а са две - 38-ма и 40-а година дата, като предпочитаме да е 2040-та. Ако може да е след 40-та на базата на този технически анализ, нека да бъде така, нямаме нищо против и това да защитаваме. Но нека да не си играем с датите и да не плашим хората, защото, включително вчера, хората бяха тук, отпред. Когато хората имат необходимост от яснота, от перспектива в тяхното професионално развитие, не е добре да им създаваме условие да остават с впечатление, че нещо крием от тях и да създаваме едва ли не с три, или пет, осем дати, една непредсказуемост. Напротив! Търсим предсказуемост! Търсим реализация".

Предвидено е създаването на държавно предприятие за управление на прехода във въглищните региони. В него ще бъдат назначавани съкратени работници от комплекса „Марица Изток, които ще се занимават с рекултивиране на терените.

Вицепремиерът Атанас Пеканов припомни, че по плана трябва да се изпълнят 46 реформи и да се финансират 59 проекта. Страната ни очаква да получи 12,9 милиарда лева:

"Което ще активира обаче допълнителни 8,1 милиарда лева инвестиции, което ще даде ефект върху икономиката ни в размер на 21 милиарда лева в следващите 6 години".

Приемането на Планa за възстановяване е навременен акт, каза още служебният премиер Стефан Янев.

По документа е работено интензивно през последните 5 месеца, подчерта премиерът преди заседанието на МС. Планът е обсъждан с 46-ото Народно събрание и със заинтересованите браншови организации.

"Свършената работа е позитивна. Те го оценяват като положително и се надяваме с днешното му приемане и утрешното представяне пред Европейската комисия да отворим пътя за детайлните разговори, за неговото окончателно приемане и да може да тръгнат свежи пари към българския бизнес, към проекти, които наистина ще имат елемент на възстановяване на българската икономика, на нейното бъдещо развитие в посока дигитализация, в посока усъвършенстване и икономика с по-висок добавен продукт".

Източник: БНР
Снимка: БГНЕС