Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Книгата „EЗИКОВА ГИМНАЗИЯ-„Захарий Стоянов“- Сливен– ПЪТ ПРЕЗ ГОДИНИТЕ“ е вече факт.

26 октомври 2021 12:28, Николай Димитров (ГПЗЕ )
Излъчване: ПГПЗЕ "Захарий Стоянов" преди 2 години, брой четения: 1865
Път през годините

Точно преди 50 години със заповед на Министерството на народната просвета с четири паралелки се поставят основите на едно от най-добрите училища в Сливен – ПГПЗЕ „Захарий Стоянов“, с директор Димитър Димитров. Днес, половин столетие по-късно, достойните наследници на първите учители събират цялата история на своята любима гимназия в 400 страници.

Книгата „EЗИКОВА ГИМНАЗИЯ-„Захарий Стоянов“- Сливен– ПЪТ ПРЕЗ ГОДИНИТЕ“ е вече факт. Словесната рожба е на Соня Келеведжиева, Паулина Тихова, Ваня Ченкова, Росица Иванова, Ани Димитрова- учители в ПГПЗЕ „Захарий Стоянов“- Сливен.

Има много причини да се напишат книги за едно училище: да се проследят летописите му; да се споделят истини за постиженията му, да се разкаже за миналото и настоящето, да се споделят прозрения за бъдещето му; да се намери мястото на училището сред образователните институции в града и страната; да се разкаже за създателите му, за учителите, носители на прометеевския огън и т.н.

Книгата „Eзикова гимназия- Сливен- път през годините“ е замислена като възможност да съчетае в себе си всичко това- и летопис, и възходи, и реални постижения, и несполуки, да се разкаже за отдадеността на директори, учители, ученици към каузата Езикова гимназия- от първите, та до днес. Да се представят личностите, свързали имената си с гимназия „Захарий Стоянов“, за онези, които са проправили и трасирали пътя й напред.

Конкретните задачи, които екипът от професионалисти филолози си е поставил е, разказвайки за Езикова гимназия, да проследи и историята на училището, и да определи мястото му в Сливен и България, мястото му в най- новата история на града ни, да разкаже за живата сила на едно училище- хората, създали гимназията, както и за тези изграждащи новия й образ. И макар погледът да е субективен, стремежът на екипа е бил да създаде безпристрастно първата книга, нека я наречем памет за Езикова гимназия „Захарий Стоянов“- Сливен.

Книгата представя пътя на ПГПЗЕ „Захарий Стоянов“ през годините- училище емблема за Сливен. С любов към родното място и любимото училище и с убеждението, че където и да е по света човек е задължен на хората, които са му дали път в живота, тази книга може да даде добри примери за настоящите и идващите ученици в гимназията, да бъде памет и бъдеще за всеки, свързан с Езикова гимназия. Тя представя в достъпна форма живота на Езикова гимназия от последните пет десетилетия- от създаването й, та до днес. Целта на авторите е да мотивират интереса на учениците към изследователска работа, посветена на историята на училището. Да продължат идващите след тях учители със събиране на информация; работа в архиви, работа с исторически извори; издирване и събиране на спомени; интервюта; разработване на реферати, доклади, исторически есета; презентации по теми, свързана с историята на Гимназията; събиране на снимков материал.

„Съдържанието на книгата „Езикова гимназия – път през годините“ исторически вярно и документирано, зазвънява и с интимните струни, опнати в душите на нейните съставителки. За тях миналото на любимото училище оживява не просто само за себе си, не като едно връщане назад, а като съставна част в един нов синтез. То оживява, за да вземе участие в нещо ново, невиждано до този момент в историята на училищния живот. Колкото и години да минат, нищо, което е неугасимо, не остарява. Книгата „Езикова гимназия – път през годините“ ще накара млади учители да запалят „газената лампа“, тъй както Талевата Ния я запалва пред смаяните очи на Султана. Вярвам, че след време учениците ще поемат в искрящите си очи пламъка на своите учители, защото те са запалили огънчето в душите им, а и книгата ще бъде тяхна пътеводна светлина.“- споделя рецензентът Валентина Димитрова.

„За историята 50 години са нищожно малко време, но знанието не се измерва с години, а с постижения. За половин век едно училище може да промени съдбата на цяла държава, да я издигне до успехите на най-смелите, на най-непримиримите, на вечно търсещите върховете на знанието. Тяхната лична история изгражда духа на общността, в която са направили първите си крачки към успеха. Тази книга, в която се разказва за миналото, е всъщност памет за бъдещето; за изминатия път, но и за този, който е напред – начертан и следван в продължение на десетки години“- споделя Ники Комедвенска- рецензент на книгата.

Честита да е книгата на всички ученици, учители, служители и родители, приятели, които приемат ПГПЗЕ " Захарий Стоянов" за свой храм на знанието, за свой дом, призвание и кауза!

„Щастливи сме, че можем да поднесем своя дар на любимото училище в чест на неговия 50- годишен юбилей! Честит празник, любимо училище! Честит половинвековен порив за знания, вдъхновение, дръзновение и благословия! Нека да те има!“- споделят авторите.

 

Снимки

Път през годинитеПът през годинитеПът през годинитеПът през годините