Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Бюджет на ЕС за 2022 г.: „Възстановяването е приоритет номер едно“

27 октомври 2021 19:48, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 месец, брой четения: 116
Карло Реслер

Възстановяването от кризата с COVID-19 е главна задача на финансовия план на ЕС за 2022 г., заявява докладчикът на Парламента за бюджета Карло Реслер.

След като депутатите одобриха позицията си за следващия бюджет на ЕС на 21 октомври, те започват преговори със Съвета за окончателния му вид. Разговаряхме с Карло Реслер (ЕНП, Хърватия) за нещата, на които Парламентът държи за 2022 г.

Кои са приоритетите на Парламента за бюджета за 2022 г.?

Главният приоритет е подкрепата за възстановяването от кризата, а също така и поставянето на основите на един по-устойчив Европейски съюз. Искаме да инвестираме в изграждането на жизнена икономика, да помогнем на малките и средните предприятия и да стимулираме заетостта, особено на младите хора.

Вторият приоритет е продължаването с цифровия и зеления преход. На трето място, искаме да изградим солиден съюз в здравната област. Искаме да се концентрираме конкретно върху по-младите поколения и децата. В тази област програмата „Еразъм +“ и Европейският корпус за солидарност са най-видимите примери, но в крайна сметка повечето наши програми пряко или непряко се фокусират върху младите хора.

Важно е да бъдем твърди и обединени в Парламента по тези теми, защото по този начин можем да се сдобием с по-добри резултати в преговорите със Съвета.

Как очаквате бюджетът да ускори възстановяването след пандемията?

След кризата трябва да бъдем амбициозни и да инвестираме. Това е основната идея. Практически това означава да инвестираме повече и да помогнем на най-силно засегнатите. В този контекст вярваме в оказването на ефективна подкрепа за малкия бизнес в цяла Европа. Това е нещо осезаемо.

Как бюджетът може да помогне за облекчаване на ситуацията в Афганистан, която се разви внезапно?

Опитваме се да направим това, като инвестираме повече в хуманитарна помощ. Това беше главната цел на едно от най-големите предложения за промени от Парламента. Всички институции са съгласни, че това са непредвидени обстоятелства и че светът се развива бързо, не можем да игнорираме всички тези промени.

Ще работим съвместно с Комисията и Съвета, за да намерим решение. Все още очакваме конкретно предложение от Комисията.

Тази година станахме свидетели на много неочаквани предизвикателства като настоящия ръст на цените на енергията, Афганистан и природни бедствия. Как се отразява това на бюджета на ЕС и нужно ли е да се заделят повече пари като резерв?

За ЕС е трудно, когато сме в пандемия и в най-голямата криза на нашето поколение. Това ни кара да осъзнаем, че трябва да развием своята устойчивост на кризи. Трябва да сме подготвени да действаме бързо, а това е невъзможно без адекватно финансиране.

В същото време се надяваме, че сме подготвили бюджет, който е направен за нуждите на всички: на различните поколения, региони и сектори. Знаем, че последствията от пандемията не са еднакви и затова беше важно да превърнем нашите политически приоритети в реални числа.