Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Поздравление на кмета Стефан Радев по случай 1 ноември - Ден на народните будители

01 ноември 2021 08:19, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 2 години, брой четения: 521
1 noemvry

Будителството е призвание. Будителите посвещават себе си на по-висши цели, в името на общото благоденствие и водят другите по пътя на осъзнаването. Това са хората на просвещението, пламенните защитници на националния идеал, носителите на ценности, чужди на личностното облагодетелстване. На днешния ден отдаваме нужното внимание и почит на предците ни, благодарение на които ни има като нация, на тези, които са проправяли пътеките на духовността и ролята им е имала съдбовно значение за страната ни - книжовници, революционери и просветители. Те са примерът за подражание и символ на възвишени и чисти стремежи. Да сведем глава пред всички велики българи, които през вековете, с перо в ръка, се посветиха на книжовността и другите, без чиито идеали нямаше да бъде извоювана свободата, църковната ни независимост и национална идентичност. Поклон пред будителите на Отечеството - Свети Кирил и Свети Методий, Паисий Хилендарски, Петър Берон, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов и още много други българи, призвани да бъдат будители.

Будители са и тези, които продължават тяхното дело и надграждат, за да се променя светът, за да я има България.

Да благодарим на учителите си, онези, с които правим първите си крачки по пътя на знанието, които събуждат нашето любопитство и ни показват колко е необятен светът, който ни очаква. Да благодарим на хората на изкуството, писателите, творците, които допринесоха и с труда си продължават да обогатяват нашите език и култура, и ни карат да мечтаем. Да благодарим на всички, които с труда си правят света, в който живеем, по-добър, особено във време на предизвикателства като днешното.

Честит празник на любознателните и търсещите нови измерения, на родителите, които будят децата си за знание, на всички, които носят искрата на будителството у себе си и някой ден ще поведат и други след себе си към по-добро, по-чисто и по-светло утре.

Честит празник!