Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

„ЕС трябва да затвори границите си за мигранти“, каза словенският вътрешен министър

18 ноември 2021 19:55, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 седмица, брой четения: 95
Европейски парламент

Европейският съюз трябва да запечата външните си граници, за да възпира мигрантите, които вече не са добре дошли в заможния блок от 27 държави, каза днес словенският вътрешен министър Алеш Хойс, чиято страна е ротационно председателство на ЕС, предаде Ройтерс.

Говорейки на международна конференция за миграцията в Сараево, Хойс каза, че европейските вътрешни министри са загрижени за пандемията на коронавирус, мигрантската криза, която според него е „хибридна война“, водена от Беларус срещу източните граници на ЕС, и падането на правителството. Афганистан.

„И трите неща допълнително допринесоха за увеличаването на броя на нелегалните мигранти, придвижващи се към Европа и Балканите, дестабилизирайки Европейския съюз“, каза Хойс пред репортери.

Европейските държави обвиняват Беларус, че превозва хиляди мигранти със самолети от Близкия изток и ги насърчава да се опитат да пресекат границата нелегално. Беларус отрича обвиненията, че е подклаждала кризата, но казва, че би могла да помогне за разрешаването й, ако ЕС отмени санкциите, наложени след потушаването на протестите миналата година.

Хойс сравни настоящата ситуация с притока на мигранти и бежанци през 2015 г., когато ЕС прие около един милион души, бягащи от войната в Сирия, но отбеляза, че сега има разлика: „Не повече: Добре дошли, бежанци“.

Той каза, че беларуският президент Александър Лукашенко води "хибридна война" и че ЕС не трябва да позволява на никого да използва мигранти за политически цели.

Хойс каза, че разговорите с Лукашенко не са дали видими резултати, но вярва, че кризата ще приключи през пролетта, когато Полша завърши процеса на запечатване на границите си.

„Вярвам, че външните граници трябва да бъдат обезопасени, дори и с огради, ако е необходимо“, каза словенският външен министър и добави, че подкрепя инициатива, според която ЕС трябва да финансира изграждането на огради по външните си граници./БТА

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
Снимка: sliven.net