Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Защо близки на жертвите от пожара в COVID отделението в Сливен не вярват във версията за него

19 ноември 2021 10:02, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 2 седмици, брой четения: 703
МБАЛ "Хаджи Димитър" Сливен

Трима души загинаха при пожара в COVID отделението на болница „Хаджи Димитър" в Сливен миналата неделя. Загиналите са мъже на възраст 66, 70 и 81 години. Вероятната причина за възникването на пожара е запалена от пациент цигара стана ясно по-късно след разговор на здравния министър д-р Стойчо Кацаров с директора на МБАЛ "Хаджи Димитър" д-р Пенко Пенков. Близките на жертвите обаче не вярват в тази версия.

„Баща ми се казваше Васил Люцканов. Той беше много добър човек. Човек, който страдаше с болките на другите. Работеше в болницата 6 години и половина като санитар. Директорът на болницата го познава много добре, както и всички останали. Всички знаят, че той е непушач. Другият от загиналите – Георги също е непушач”, коментира Георги Люцканов - син на един от загиналите при пожара.

„Баща ми беше много принципен човек и със сигурност, ако имаше някаква нередност, свързана с това някой да пуши в стаята, щеше да каже на мен или на някой от болницата”, каза още той.

„Тъй като нямат паник бутон в стаята се бяхме разбрали, ако има нещо – да ми звънне, а аз да звъня в отделението. На 6-ти ноември сутринта в 6:30 получих обаждане от него, че всички в стаята нямат кислород, а те бяха в сериозно състояние”, разказа Люцканов.

След това той веднага е звъннал в отделението, за да каже, че има проблем. „Оттам със сърдит тон ми отговориха, че на четирите етажа има един дежурен лекар и че след малко ще пратят някого. Това „след малко” е продължило 23 минути”, добави Георги Люцканов.

„Когато са имали проблеми с кислородната инсталация, той ми е казвал че са блъскали по вратата. Коя врата – не мога да отговоря. След като обявих случая в публичното пространство, хора ми казаха, че има някаква практика настанените в COVID отделенията да бъдат заключвани. Може би лекарите си позволяват да правят това, защото когато болните са в тежко състояние, с намалено количество на кислород в кръвта, те стават буйни и агресивни, но това не е оправдание”, коментира той.

Люцканов каза още, че до момента не е получил нито едно обаждане от болницата. „След като разбрах от медиите за случая, тъй като не бях в Сливен в този момент, изпратих брат ми в болницата. Там са били екипите и властите. Слязъл е директорът на болницата и без съболезнования, без нищо е казал: „Баща ви Васил Люцканов е сред загиналите”. Обърнал се е и се е прибрал в болницата. В този ден не бях потърсен от нито една от институциите, за да бъда уведомен за смъртта на баща ми”, добави той.

Източник: NOVA